FC Twente onderzoekt ‘vraagtekens’ rond transfers

Bij transfers die FC Twente heeft gedaan onder voorzitterschap van Joop Munsterman en zijn opvolger Aldo van der Laan zijn „mogelijk handelingen verricht die op zijn minst vraagtekens oproepen”. Dat zei FC Twente-commissaris Ton Heerts dinsdag op de nieuwjaarsreceptie van de Enschedese club. Naast een al lopend onderzoek naar de governance bij de club is nu een onderzoek ingelast naar transfers in de periode 2012-2015. „Zowel betalingen, registraties alsook contracten behoeven nader onderzoek”, zei interim-directeur Onno Jacobs.

Het zou gaan om meer transfers dan de vijf die onderdeel zijn van de zogenoemde ‘Doyen-deal’, waarbij transferrechten van spelers verhandeld waren aan een investeerder. Eind vorig jaar werd FC Twente in verlegenheid gebracht toen er een geheim contract opdook waaruit invloed van Doyen op het transferbeleid af te leiden viel. Daags daarna trad Van der Laan, die april vorig jaar Munsterman was opgevolgd, af.

Wegens het achterhouden van dit contract door het vorige clubbestuur werd FC Twente vorige maand door de KNVB gestraft met drie jaar uitsluiting van Europees voetbal en een boete. Ook moet de club voor 1 mei orde op zaken stellen, anders vervalt de licentie voor profvoetbal. (NRC)