Rambam: ex-manager Brood fraudeert

Hij zat undercover in een undercoverprogramma. Dat is het excuus van Koos van Dijk, de oud-manager van Herman Brood (1946-2001), die door onderzoeksprogramma Rambam (VARA) is beschuldigd van het tegen betaling leveren van echtheidscertificaten voor valse schilderijen van Brood.

Voor de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, die woensdag wordt uitgezonden op NPO3, filmde het programma Van Dijk met een verborgen camera. Dat leverde voor de eigenaar van Herman Brood Art compromitterende beelden op.

Naar aanleiding van het persbericht dat de VARA over de komende uitzending verspreidde, heeft Van Dijk via zijn advocaat ook een bericht naar buiten gebracht. De oud-manager van de rockster laat weten dat hij het spel meespeelde „om het netwerk van vervalsers te kunnen achterhalen en op te rollen”.

De makers van Rambam willen met hun undercoveroperatie onderzoeken of de oud-manager van Brood wellicht een rol speelt bij de vele valse Brood-schilderijen op de kunstmarkt. Ze vervalsten zelf een schilderij en lieten het door Van Dijk op echtheid controleren.

Voor een vergoeding van 300 euro verstrekte Van Dijk aan de makers van Rambam een echtheidscertificaat voor het valse doek. In de uitzending is te zien hoe een tv-redacteur daarna in een café aan Van Dijk vertelde vervalsingen te willen laten maken „voor de Chinese markt”. Ook daarvoor wilde Van Dijk wel echtheidscertificaat verstrekken.