Nederlagen hinderen IS-beulen niet

Sinds Islamitische Staat het in grote delen van Irak voor het zeggen heeft, is het aantal burgerdoden er sterk gestegen. Dat stellen de VN.

Meer doden in Irak sinds opkomst Islamitische Staat
Meer doden in Irak sinds opkomst Islamitische Staat

Het aantal burgerslachtoffers in Irak is nog altijd „schrikbarend” hoog. Dat stellen de Verenigde Naties in een dinsdag gepubliceerd rapport. Tussen 1 januari 2014 en 31 oktober 2015 zijn zeker 18.802 burgers gedood, 36.245 burgers gewond geraakt, en 3,2 miljoen mensen op de vlucht geslagen in eigen land.

Het aantal burgerdoden in Irak is sterk toegenomen sinds grote delen van het land in juli 2014 in handen vielen van Islamitische Staat. Maar zelfs nu de terreurgroep een aantal nederlagen heeft geleden, blijft ze duizenden burgers vermoorden, verminken en ontheemden.

Het dodental is niet meer zo hoog als tijdens de sektarische burgeroorlog, toen alleen al in 2006 34.000 mensen omkwamen. Maar er vielen vorig jaar nog altijd 7.500 doden, van wie de helft bij aanslagen op moskeeën, markten en cafés in Bagdad.

Het rapport beschrijft moordpartijen door IS-strijders die worden getoond als „gruwelijke schouwspelen, waaronder schietpartijen, onthoofdingen, overrijden met bulldozers, levend verbranden en van gebouwen af gooien”. Ongeveer 3.500 mensen, vooral vrouwen en kinderen van de yezidiminderheid, worden gehouden als seksslaven.

Overigens maakt niet alleen IS zich schuldig aan geweld. Koerdische milities in Noord-Irak hebben in veroverde steden en dorpen duizenden huizen van sunnitische Arabieren verwoest, uit wraak voor hun vermeende steun voor IS, meldt Amnesty deze woensdag in een rapport.

Het rapport over geweld tegen burgers is volgens de VN een „grimmige illustratie waaraan Irakezen proberen te ontsnappen als ze naar Europa en andere regio’s vluchten”. Nederland beschouwt veel delen van Irak als veilig en stuurt veel Iraakse vluchtelingen terug. (AP, BBC)