Mr. Robot hackt graag mensen

De nieuwe serie Mr. Robot krijgt veel lovende reacties. Tussen waan en werkelijkheid wil beveiligingsexpert Elliot Alderson de wereld verbeteren. Briljant of cliché?

Beveiligingsexpert Elliot Alderson, altijd in zwarte hoodie.
Beveiligingsexpert Elliot Alderson, altijd in zwarte hoodie.

Je hoort het Paul Jambers zo zeggent: „Overdag is Elliot Alderson een gedweeë kantoorslaaf bij een softwarebeveiliger. ’s Nachts hackt hij kinderpornonetwerken en dealers, om het gespuis op een presenteerblaadje aan de politie te overhandigen.”

Dat is in één zin het leven van Elliot Alderson, een jonge hacker uit New York. Elliot, gespeeld door Rami Malek, is de hoofdpersoon van Mr. Robot, een tv-serie die woensdag bij de VPRO begint. De serie won een Golden Globe voor de bijrol van Christian Slater en de Critics Choice Award voor Malek en beste dramaserie.

De hol-ogige Elliot – hij is drugsverslaafd – heeft het gevoel dat hij in een virtuele wereld leeft. Of beter: dat de wereld om hem heen volledig nep is, gebaseerd op sociale netwerken en omgangsvormen die hij niet beheerst.

Hij leeft samen in en met zijn onafscheidelijke zwarte hoodie. Contact maken met echte mensen gaat hem lastig af. Maar Elliot is wel ongelooflijk goed in het hacken van Facebook-accounts, bankrekeningen, mailboxen en webcams. Zo houdt hij zijn ex-vriendin en zijn psychiater in de gaten en zorgt ervoor dat de slechteriken achter slot en grendel belanden.

Een ethische hacker kun je hem niet noemen; eerder een digitale versie van de contactgestoorde tv-seriemoordenaar Dexter. Elliot bewaart het bewijsmateriaal van zijn slachtoffers in een ouderwets cd-rommapje, zoals Dexter zijn bloedmonsters in een houten bakje verzamelt.

Hackerscollectief fsociety heeft Elliot uitverkoren om het boze conglomeraat E-Corp te ontmantelen – door de hackers aangeduid als Evil Corp.

Fsociety hackt zich een weg diep in de Evil Corp datacentra, met behulp van social engineering – het misbruiken van de menselijke psyche om toegang te krijgen tot data. Altijd, leert Mr. Robot ons, is de mens de zwakste schakel.

Mr. Robot raakt alle thema’s uit de wereld van de hackcultuur: klokkenluider Edward Snowden, de Occupy-beweging, de politieke acties van Anonymous. We mogen er geen moment aan twijfelen dat de makers van de serie echt verstand van zaken hebben.

In de aftiteling staat vermeld dat er echte Anonymous Content gebruikt is. Al in de eerste aflevering wordt meteen de werking van het Tor-netwerk uitgelegd (het is niet zo anoniem als je denkt) en worden de degens gekruist over welke soort Linux-distributie de beste is. Ddossen en root-toegang tot de server: Elliot draait er zijn hand niet voor om, en dus krijgt de kijker ook de ene na de andere vakterm om de oren geslingerd.

Gelukkig is er ook nog een andere verhaallijn: Tyrell Wellick (Martin Wallström) als de enge, ambitieuze techneut van Evil Corp die er een afwisselend seksleven en een paar perfide hobby’s op nahoudt. Dat redt Mr. Robot van de computerclichés.