‘Het wordt lastig om daders van aanslag in Nederland te berechten’

Het zou wel eens erg lastig kunnen worden de daders van de aanslag op vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Nederland te berechten. Dat stelde Ward Ferdinandusse, buitengewoon hoogleraar internationaal recht in Groningen, dinsdag, bij de aanvaarding van dit ambt.

Volgens de hoogleraar verbiedt de Nederlandse wet, artikel 552y van het Wetboek van Strafrecht, een verzoek van andere landen tot overname van strafvervolging van mensen die niet in Nederland wonen. Om een en ander toch te regelen, zou de wet moeten worden veranderd, of zouden verdragen met andere landen moeten worden gesloten.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bestrijdt de opvatting van Ferdinandusse. „Niets staat een vervolging in de weg”, zegt een woordvoerder van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD). „Er liggen twee keuzes: vervolging door een tribunaal, of vervolging door alleen Nederland. Daarover is nog niets besloten.” Volgens de woordvoerder staat het desbetreffende wetsartikel een vervolging niet in de weg, maar ligt er al wel een wetsvoorstel bij de Raad van State om dit artikel te schrappen. „Dat is een lang gekoesterde wens.”

    • Arjen Schreuder