‘Matchfixing: iedereen weet het, iedereen zwijgt’

Anonieme oud-profspeler uit Zuid-Amerika bevestigt op grote schaal manipuleren van wedstrijden.

Een Zuid-Amerikaanse ex-tennisser tegenover de BBC: „Toen ik nog speelde, wist ik wanneer iemand opzettelijk returns of slagen miste.” Foto Lex van Lieshout/ANP
Een Zuid-Amerikaanse ex-tennisser tegenover de BBC: „Toen ik nog speelde, wist ik wanneer iemand opzettelijk returns of slagen miste.” Foto Lex van Lieshout/ANP

Matchfixing is in de tenniswereld algemeen bekend: iedereen weet dat het gebeurt, maar niemand praat erover. Dat zei een Zuid-Amerikaanse oud-profspeler dinsdagavond tegen de BBC. „Het is een geheim dat iedereen op de tour kent, maar waar we niet over praten”, zei de ex-prof, wiens naam anoniem bleef. „We zien het en gaan door met werken.”

Wedstrijdmanipulatie blijft niet alleen beperkt tot onbekende tennissers die laag op de wereldranglijst staan, ook topspelers zijn „een beetje vies”. De tennisautoriteiten „weten wie het doet”, maar zijn volgens hem niet bereid om het te stoppen. De speler beëindigde vorig jaar zijn loopbaan en is nu coach.

Bewijs wordt niet onderdrukt

In een verklaring verwerpt de Tennis Integrity Unit, een organisatie die in 2008 is opgericht om op te treden tegen corruptie in het tennis, „iedere suggestie dat bewijs van matchfixing wordt onderdrukt”. „We nodigen de speler achter de aantijgingen uit om contact met ons op te nemen en de informatie die hij beweert te hebben met ons te delen.”

Het relaas van de ex-speler bij het radioprogramma World Have Your Say geeft een interessant inzicht in de wijze waarop wedstrijdmanipulatie werkt. De speler beweert dat „drie grote groepen” (goksyndicaten) de controle hebben over weddenschappen op gemanipuleerde wedstrijden.

„Elke groep heeft veel jongens die met de spelers praten”, zei hij tegen de BBC. „Ze hebben veel jongens in het circuit rondlopen.” Betalingen aan spelers worden contant voldaan.

Zondag bleek uit een onthulling van de Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed en de BBC dat er sterke aanwijzingen zijn dat meerdere wedstrijden in de top van het tennis zijn gemanipuleerd in de afgelopen tien jaar.

Spelers wisselen onderling signalen uit

Spelers, onder wie winnaars van grandslamtoernooien in het enkel- en dubbelspel, zouden door goksyndicaten in Rusland en Italië zijn betaald om wedstrijden opzettelijk te verliezen. Vanuit de gokindustrie zijn meerdere keren meldingen gedaan over zestien verdachte tennissers uit de top-50 die duels zouden hebben weggeven.

„Je weet wie het doet en wie niet”, zei de Zuid-Amerikaanse oud-tennisser in het radioprogramma. „Toen ik nog speelde, wist ik wanneer iemand opzettelijk returns of slagen miste.” Hij beweerde ook dat spelers onderling signalen uitwisselen, uit een glimlach en een opmerking kunnen collega’s afleiden of een speler is omgekocht.

De ex-prof zegt dat hij een paar jaar geleden doorkreeg dat ook topspelers betrokken waren, nadat iemand hem vooraf het resultaat wist te vertellen van de twee toernooien die nog gespeeld moesten worden. „Hij zei me precies wie er ging winnen en hoe het zou gaan gebeuren.” Het betrof toernooien uit de prestigieuze Masters 1000-reeks, na de grandslams de grootste toernooien in het tenniscircuit.