Leer ze allemaal uit je hoofd

Een koddige spreuk komt altijd van pas. Denk aan een nieuwjaarstoespraak, afscheidsspeech of wanneer het even doodvalt in een vergadering. Je kunt dan niet met platgeslagen clichés aan komen zetten. Met een citatenboek van Gerd de Ley binnen handbereik zit je goed. De Vlaming verzamelt al decennia citaten. Hij heeft de beste citaten voor managers gebundeld waarbij de nadruk ligt op ‘de wetten van de werkvloer’. Ze zijn gegroepeerd per onderwerp. Zo zijn er actiewetten (‘Er is niets zo zinloos als efficiënt doen wat niet moest gebeuren’), algemene wetten (‘Hoe minder inzicht in een situatie, hoe hoogdravender de bewoordingen’) en bazenwetten (‘Alle geruchten zijn waar, vooral als je chef ze ontkent’). De Ley heeft volop geput uit werk van bijvoorbeeld aforist Peter Darbo en managementschrijver Peter Drucker. Leer de beste uit je hoofd om op het perfecte moment te roepen: ‘De wereld wordt beheerst door hen die het opbrengen om vergaderingen tot het bittere eind uit te zitten’ of: ‘Om het even welk eenvoudig probleem kan onoplosbaar worden gemaakt als je voldoende vergaderingen belegt om het te bespreken’. Leuke verzameling.