Kunst markt

Wat ceremoniële bijl uit Nieuw-Caledonië, van nefriet, touw, haar van vliegende honden en een halve kokosnoot gevuld met kiezelsteentjes, 51 cm hoog. Op 26 jan. te koop op de veiling ‘African and Oceanic Art’ bij Lempertz in Brussel. Richtprijs: 2.000-3.000 euro. Online catalogus: lempertz.com

Bijzonderheid afkomstig uit de collectie van James Hooper (1897-1976), de legendarische Britse verzamelaar die op zijn twaalfde zijn eerste speer cadeau kreeg van zijn vader. Na zijn dood veilde Christie’s zijn verzameling met zes zogenoemde one owner sales. Alle grote musea voor tribal art bezitten Hooper-items.

Goede koop?Els Verhey van Tribal Design in Amsterdam: „De richtprijs is correct, gezien de relatief kleine steen en de simpele binding. In de Nieuw-Caledonische cultuur is er een strikt klassensysteem; de bijlen maken zichtbaar wie wie is. De grootte en kleur van de steen, variërend van bruin naar groen, is daarbij zeer bepalend.”