Kanshebbers Zilveren Camera bekendgemaakt

Zeven fotografen die geregeld voor NRC werken maken kans op de prijzen voor fotojournalistiek.

Een groep volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland mag na maanden rondzwerven door Nederland in recreatiepark BreeBronne verblijven. Vader en zoon vermaken zich in de speeltuin.
Een groep volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland mag na maanden rondzwerven door Nederland in recreatiepark BreeBronne verblijven. Vader en zoon vermaken zich in de speeltuin. Foto Marcel van den Bergh

De jury heeft de nominaties bekendgemaakt voor de Zilveren Camera’s, de belangrijkste Nederlandse prijzen voor fotojournalistiek. Onder de kanshebbers zijn dit jaar zeven NRC-fotografen.

De Zilveren Camerajury beoordeelt jaarlijks duizenden inzendingen voor de prijzen, die uitgereikt worden in negen categorieën die vrijwel allemaal zijn opgedeeld in een prijs voor de beste serie en het beste enkele beeld. Zaterdag is de prijsuitreiking.

Nieuwsfoto

De belangrijkste prijs is die voor de beste nieuwsfoto. Vorig jaar won Pierre Crom met de nog rokende wrakstukken van de neergeschoten vlucht MH17. “De kans dat er een foto(serie) over MH17 zou winnen was groot, wisten we”, aldus het juryrapport van vorig jaar. “Pierre Crom levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de visuele herinnering aan het ongeluk.”

Vluchtelingen

Opvallend is dat dit jaar onder de genomineerden veel foto’s over de vluchtelingencrisis zijn. Zo maakte David van Dam, een van de genomineerde NRC-fotografen, het beeld Aankomst bij vluchtelingenopvang van een Palestijnse jongen die aankomt bij de tijdelijke opvanglocatie in het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

David Galjaard is genomineerd voor zijn binnenlandse documentaireserie Reis van een streepjestrui. Acht dagen lang volgde de fotograaf die geregeld voor NRC werkt een trui die in Almere werd gedoneerd en uiteindelijk in Noord-Frankrijk terechtkwam bij een migrant in een vluchtelingenkamp. Hij neemt het in die categorie op tegen Myn omke van Lambert de Jong en NRC-collega Lynne Brouwer, met haar ongemakkelijke serie Designs for discomfort.

Een ander belangrijk nieuwsthema van 2015 was terreur. Roger Cremers maakte na de aanslagen van 13 november foto’s in Parijs. De serie Straten na Bataclan is genomineerd in de categorie buitenlands nieuws.

De enige die zeker is van een prijs is Dingena Mol. De fotografe haalde alle nominaties binnen in de categorie Cultuur & Entertainment voor haar beelden Miss Black Hair, De nieuwe Sint en House opa.