Italiaanse filmregisseur Ettore Scola (84) overleden

Scola werd in 1977 beroemd met de klassieker Una giornata particolare, over het fascistische Italië onder Benito Mussolini.

Scola wordt gezien als de laatste grote meester van de Italiaanse film.
Scola wordt gezien als de laatste grote meester van de Italiaanse film. Foto: Titziana Fabi / AFP

De Italiaanse filmregisseur Ettore Scola, onder meer bekend van de klassieker Brutti, sporchi e cattivi uit 1976, is dinsdagavond laat op 84-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Hij werd daar twee dagen eerder opgenomen, zo meldt Rai News.

Twitter avatar Hansbeerekamp Hans Beerekamp RIP Ettore Scola (84), veteraan van de #commediaallitaliana mild satiricus, keizer van de arthouses, winnaar #Sikkensprijs #kleurgebruik

Ettore Scola wordt gezien als de laatste grote meester van de Italiaanse film. Hij begon als scriptschrijver en ontwikkelde zich later tot regisseur. De klassieker Una giornata particolare uit 1977, over het fascistische Italië van Benito Mussolini, werd genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film. Ook acteur Marcello Mastroianni, die in de film schitterde aan de zijde van Sophia Loren, kreeg een Oscarnominatie.

Voor het tragikomische Brutti, sporchi e cattivi won hij in 1976 een regieprijs op het filmfestival van Cannes.