‘IS laat 270 van 400 gijzelaars in Deir es-Zor vrij’

In eerste instantie werd voor het leven van de gijzelaars, onder wie veel vrouwen en kinderen, gevreesd.

Op deze foto, verspreid door een Facebookpagina gelieerd aan IS, strijden IS-aanhangers tegen regeringstroepen van Assad in de stad Deir es-Zor.
Op deze foto, verspreid door een Facebookpagina gelieerd aan IS, strijden IS-aanhangers tegen regeringstroepen van Assad in de stad Deir es-Zor. Foto AP

Islamitische Staat (IS) heeft een groot deel van de burgers die het dit weekend gijzelde in de Syrische stad Deir es-Zor vrijgelaten. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zou het om 270 van de 400 gijzelaars gaan. Onder hen zijn veel vrouwen en kinderen.

In eerste instantie werd voor het leven van de gijzelaars gevreesd. IS zou vijftig nieuwe mannen hebben gegijzeld tijdens huiszoekingen in de stad, schrijft persbureau Reuters op basis van het Observatorium, de Britse organisatie die de oorlog in het land monitort met hulp van activisten. Mannen tussen de 14 en 55 jaar worden vastgehouden en ondervraagd.

Dodelijke aanval

IS gijzelde zondag 400 burgers als onderdeel van een nieuwe aanval op de oostelijk gelegen stad, die de terreurgroep zaterdag begon. Daarbij zouden 135 doden zijn gevallen, onder wie zo’n 50 burgerslachtoffers. Het Syrische staatspersbureau SANA berichtte dat er meer dan 280 burgerslachtoffers waren gevallen bij de aanval, onder wie veel vrouwen en kinderen.

De stad, die sinds maart vorig jaar onder vuur ligt van IS-strijders, was onder controle van de regering van de Syrische president Assad. Inmiddels is het grootste deel van de omliggende provincie plus grote delen van de stad in handen van IS. Alleen enkele buurten in het noorden van de stad en een nabijgelegen militair vliegveld zouden nog in handen zijn van regeringstroepen.