IS halveert loon van strijders

Na veel tegenslag moet IS fors bezuinigen. De aalmoezen van de armen blijven onaangetast maar strijders krijgen minder.

Foto Reuters
Foto Reuters

De Islamitische Staat (IS) heeft steeds meer problemen om zijn oorlogsinspanningen te financieren. De terreurbeweging gaat het salaris van strijders halveren vanwege „buitengewone omstandigheden”. Dit meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten op basis van een document van de Bayt al-Mal, het ministerie van Financiën.

Volgens het Observatorium, dat werkt met een netwerk van lokale activisten, betekent de bezuiniging dat het salaris van Syrische strijders nog maar 200 dollar per maand bedraagt. Buitenlandse strijders, die dubbel zoveel krijgen, zien hun maandelijkse inkomen dalen naar 400 dollar.

Het laatste nummer van terreurglossy Dabiq, met een necrologie van 'Jihadi John':

Het document benadrukt dat de distributie van zakat, een aalmoes voor de armen die in de islam verplicht is, niet in gevaar zal komen. De Bayt al-Mal verdedigt dit besluit met een verwijzing naar de Koran. De bezuiniging is pijnlijk voor de groep, die in delen van Syrië en Irak een proto-staat heeft opgezet met ministeries, ziekenhuizen en scholen waar duizenden ambtenaren werken.

Het ministerie van Financiën legt niet uit wat de reden is voor de bezuiniging, die al in december is aangekondigd. Maar de strijd verloopt de laatste tijd niet voorspoedig voor IS. De groep heeft de Iraakse steden Tikrit en Ramadi moeten prijsgeven. En in reactie op de aanslagen in Parijs heeft de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten haar luchtaanvallen op IS opgevoerd. Gisteren pas bevestigde IS dat een van zijn beulen, de uit Groot-Brittannië afkomstige Mohammed Emwazi, beter bekend als Jihadi John, al op 12 november in zijn auto in Raqqa is gedood bij een drone-aanval.

Op 13 januari werd het hoofdkwartier van de Bayt al-Mal in Mosul gebombardeerd, waarbij voor miljoenen dollars aan contant geld zou zijn verbrand. Om de financiële schade te compenseren, vaardigde de gouverneur van Mosul een fatwa uit die IS-strijders toestond om belasting in te zamelen van de lokale bevolking.

Al voor ‘Parijs’ is de internationale coalitie zich meer op de olie-installaties van IS gaan richten, waar de groep veel geld mee verdient. In oktober lanceerde het Pentagon operatie Tidal Wave II, die zich met name richtte op de olie. Zo heeft de coalitie honderden tankwagens gebombardeerd. Die werden eerder ontzien omdat ze worden bestuurd door burgers. Om burgerdoden te voorkomen dropte de coalitie 45 minuten voor de bombardementen pamfletten waarin de chauffeurs van de tankwagen werden opgeroepen zich uit de voeten te maken. Analisten waarschuwen er voor dat de bombardementen op de olie-installaties de humanitaire crisis kunnen verergeren. Want de lokale bevolking profiteert eveneens van de illegale verkoop van olie.

De bevolking had het al zwaar. Want de Iraakse regering besloot vorig jaar zomer te stoppen met het uitbetalen van salarissen en pensioenen aan ambtenaren in gebieden die door IS worden gecontroleerd. Hierdoor zijn ambtenaren, artsen, leraren, verpleegkundigen, politieagenten en medewerkers van staatsbedrijven verstoken van een inkomen. Ali al-Freji, een economisch adviseur van de Iraakse regering, schat dat het om zo’n 400.000 mensen gaat.

Het besluit van de Iraakse regering is bedoeld om IS te beroven van een belangrijke inkomstenbron. Want de groep zou honderden miljoenen dollars per jaar verdienen door belasting te heffen op die salarissen en pensioenen van de overheid.

Maar de gevolgen voor burgers zijn groot. Want vaak zijn hele gezinnen of zelfs families afhankelijk van een salaris. De regering zegt dat degenen die het kalifaat weten te ontvluchten hun salaris elders kunnen ophalen. Maar dat is erg moeilijk, want IS heeft strikte reisbeperkingen opgelegd.