Infographic: hoe wit zijn die Oscars nou eigenlijk?

Acteur John Krasinski presenteert met Academy-voorzitter Cheryl Boone Isaacs de nominaties voor 'beste actrice'.
Acteur John Krasinski presenteert met Academy-voorzitter Cheryl Boone Isaacs de nominaties voor 'beste actrice'. Foto Phil McCarten/Reuters

De Oscars zijn niet divers genoeg. Veel te wit. Dit vinden niet-witte acteurs, van wie enkelen hebben besloten de uitreiking van de belangrijkste filmprijzen in februari te boycotten, dit vinden ook witte acteurs. Na grote commotie over het gebrek aan diversiteit in de genomineerden van dit jaar heeft ook de Afro-Amerikaanse voorzitter van de Academy, wier leden elk jaar samen tot de genomineerden komen, geconcludeerd dat de aanpak van dit probleem niet snel genoeg gaat en nieuwe maatregelen aangekondigd. Maar hoe wit zijn de Oscars nu eigenlijk? Zijn ze altijd zo weinig divers geweest als dit jaar?

Tijdschrift TIME maakte een handige interactieve infographic om daartoe inzicht te bieden. Het zette de genomineerden voor de acteerprijzen van 1928 tot en met dit jaar op een rij. Eerste conclusie: goed, het is niet zo erg als 1976-1980, maar tot de edities van 2015 en 2016 was het al decennia niet voorgekomen dat er twee jaar op rij geen enkele niet-witte acteur genomineerd werd.

Dit jaar

En er waren er volgens criticasters toch wel enkelen die een nominatie hadden verdiend. Idris Elba bijvoorbeeld, voor zijn rol in de Netflix-film Beasts of No Nation. Of Will Smith voor zijn rol in Concussion, waarvoor hij wel een Golden Globe-nominatie kreeg. Of Michael B. Jordan voor zijn rol in boksfilm Creed. Misschien nog wel het frappantst: Straight Outta Compton, een film met vrijwel uitsluitend zwarte acteurs, kreeg wel een nominatie…maar die was voor de witte schrijvers van het script.

TIME schrijft dat van de in totaal 1.668 acteernominaties sinds de eerste Oscar-uitreiking, die in 6,7 procent van de gevallen voor niet-witte acteurs waren. Het is de afgelopen 25 jaar beter verdeeld, maar nog steeds is slechts 12,4 procent van de nominaties voor niet-witte acteurs.

De ‘betere’ jaren

Er waren ook jaren bij dat er relatief veel niet-witte acteurs genomineerd werden. Neem 2006, met maar liefst acht nomineerde acteurs. Twee van hen, Forest Whitaker (The Last King of Scotland) en Jennifer Hudson (Dreamgirls), wonnen ook daadwerkelijk een Oscar. Of 2003 (zes nominaties, geen winnaars), toen onder anderen Keisha Castle-Hughes (Whale Rider), Benicio del Toro (21 Grams) en Ken Watanabe (The Last Samurai) een nominatie kregen.

Forest Whitaker als Idi Amin in The Last King of Scotland:

Aanpakken? Hoe dan?

Academy-voorzitter Cheryl Boone Isaacs wil het ledenbestand diverser gaan maken. Ook al publiceert de Academy geen lijst met leden, er wordt volgens The Guardian aangenomen dat het gebrek aan diversiteit in het bestand leidt tot de weinig diverse nominaties. De LA Times meldde in 2012 dat 90 procent van de leden wit was en 70 procent man.