‘In mijn bedrijf verdient iedereen bijna evenveel’

Wouter Riedijk (32) is medeoprichter van engineersbedrijf MOCS in Delft. Hij ontwikkelt projecten, doet de financiën en is engineer. Met huisgenoot Jasper woont hij in een huurhuis in Rotterdam.

In

‘Ik leef met het idee van investeren, investeren in mijn bedrijf en in mijn toekomst. Wat ik verdien is genoeg om van rond te komen. Als ik na mijn studie een vaste baan had gezocht, had ik veel meer kunnen verdienen. Mijn huisgenoot heeft maritieme techniek gestudeerd, net als ik, maar hij heeft een vast contract en een maandsalaris van ongeveer 4.000 euro bruto. Toch ben ik blij met mijn keuze voor het beginnen van een eigen onderneming.

„Met een vriend ben ik drie jaar geleden begonnen, nu hebben we een team van vijftien man. We ontwikkelen constructies voor de zwaardere industrie zoals de civiele, offshore- en de maritieme sector en proberen daar de nieuwste technische trends bij te betrekken. Zo bouwen we bruggen van hetzelfde materiaal als waar surfplanken van worden gemaakt. Daarmee zijn ze heel duurzaam. Met sensoren meten we hoe snel zo’n brug slijt en hoeveel voertuigen eroverheen gaan en kunnen we makkelijk zien waar zich defecten voordoen.

„Zo zijn we steeds op zoek naar nieuwe ontwikkelingen, we vinden het belangrijk hier met het hele team achter te staan. Deze week gaan we kijken wat we in 2016 allemaal willen bereiken en waar we in moeten investeren. Zo wordt mede bepaald hoeveel er overblijft om iedereen van te betalen.

„MOCS is een vlakke organisatie, iedereen verdient bijna evenveel, ik denk dat daar de toekomst in zit. Dat je met het juiste team heel succesvol kunt worden als ieders mening telt.”

Uit

‘Mijn vaste lasten zijn niet hoog, ik spaar niet en ga graag uit eten met vrienden. Ik woon samen met een vriend in Rotterdam en omdat de huur hier goed te betalen is, kunnen we ons een flinke woning van 130 vierkante meter in Blijdorp permitteren. Jasper woonde hier al en toen zijn vorige huisgenoot wegging, kon ik er bij in. Het afgelopen jaar heb ik zo veel gewerkt, dat ik niet zo gezellig ben geweest. Dit jaar wil ik meer vrije tijd creëren. Als je een bedrijf opzet moet je in het begin knetterhard werken, maar na drie jaar mag er wel een wat gezondere balans komen tussen werk en vrije tijd.

„Als ik meer tijd voor mezelf kan vrijmaken wil ik meer gaan sporten. Ik voetbal al mijn hele leven, maar door tijdgebrek en blessures komt dat er nu minder van. Ik betaal dit jaar nog wel zo’n 20 euro per maand aan contributie. Ik ben begonnen met hardlopen, heb een cursus borstcrawl gedaan en ik ga graag wielrennen, dus ik hoop op den duur eens een triatlon te doen. Alles bij elkaar kost het me weinig, mijn racefiets is tweedehands en voor hardlopen en zwemmen heb je niet vaak nieuwe spullen nodig.

„Mijn laatste grote uitgave was een ticket naar Teheran. Een vriend van me gaat trouwen met een Iraanse en ik ga met andere vrienden naar hun bruiloft. Daarna hebben we er nog een week aan vastgeplakt om het land te leren kennen. Een budget voor het verblijf heb ik nog niet, maar ik denk dat er nog zo’n 400 euro bovenop komt.”