Omzet IBM loopt al bijna vier jaar terug

De omzet van het Amerikaanse technologieconcern IBM is voor het vijftiende kwartaal op rij gedaald. Ook de winst viel lager uit. Dat blijkt uit de cijfers die IBM dinsdag heeft bekendgemaakt. Behalve met ongunstige wisselkoerseffecten kampte het concern ook met de kosten van een grootscheepse reorganisatie waarbij de pc-divisie werd afgestoten en het concern zich meer richt op zakelijke klanten. Het bedrijf investeert fors in clouddiensten en data-analyse, maar heeft vooralsnog last van een neergang bij de oudere producten en diensten. De omzet kwam in het vierde kwartaal van vorig jaar uit op 22,1 miljard dollar (20,2 miljard euro). Dat is een daling van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 4,5 miljard dollar, tegenover 5,5 miljard dollar een jaar ervoor. (ANP)