Hoe duur is jouw vergadering?

Het wordt, goddank, steeds gebruikelijker om bij vergaderingen alleen nog mensen uit te nodigen die daadwerkelijk iets te zeggen hebben over het onderwerp. Niks zo inefficiënt als talloze toehoorders die de boel onnodig ingewikkeld maken of wat zitten te suffen. Een verkwisting van tijd én geld. Na een uitgebreid onderzoek bij zeventien grote bedrijven is nu een rekenmodel gemaakt waarmee je kunt zien wat een vergadering het bedrijf kost. De app staat op de site van Harvard Business Review. Vul het aantal deelnemers in, hun salaris en de duur van de vergadering en je hebt de kosten van al die uren dat er buiten de box wordt gedacht, er dingen tegen elkaar aan worden gehouden, er face to face wordt gespard. Dus zodra iemand nu zegt dat het misschien zinvol is als je even aanschuift in de vergadering, kun je deze app tevoorschijn halen en het tegendeel bewijzen. Het model berekent – logischerwijs – niet hoe zinvol de vergadering was: een vergadering waar een briljant verdienmodel wordt bedacht is natuurlijk lucratiever dan de vergadering om ‘de neuzen dezelfde kant op te krijgen’.