Geen spreekrecht inwoners bij raadszitting Geldermalsen

Er is nog geen nieuw voorstel voor een azc. Het oude voorstel, inmiddels ingetrokken, wordt geëvalueerd.

Miranda de Vries, burgemeester van Geldermalsen
Miranda de Vries, burgemeester van Geldermalsen Foto Remko de Waal/ANP

Bij de aanstaande raadsvergadering van de gemeente Geldermalsen over de komst van een asielzoekerscentrum mogen inwoners geen zegje doen. Tijdens de bijeenkomst op 26 januari zal het voorstel rondom de komst van een azc, dat inmiddels van tafel is, geëvalueerd worden.

Daarbij krijgen alleen raadsleden en collegeleden het woord, zo meldt de gemeente zelf op haar website. Er wordt geen nieuw voorstel besproken, maar enkel gekeken wat er fout is gegaan bij het vorige voorstel. Daarover was dermate veel onrust dat tijdens de raadsvergadering op 16 december rellen uitbraken. Betogers vernielden de hekken rond het gemeentehuis en gooiden vuurwerk naar de raadszaal. Veertien mensen, onder wie tien inwoners van Geldermalsen, werden opgepakt.

De raadsvergadering vindt plaats in de school De Lingeborgh en begint om 20.00 uur. Mensen die graag aanwezig willen zijn verplicht zich van tevoren aan te melden met naam en adres. Alleen inwoners van Geldermalsen zijn welkom. Op de avond zelf zal een identificatieplicht gelden. Tijdens de bijeenkomst zijn spandoeken toegestaan, maar niet als ze op stokken zijn gezet. Ook andere harde materialen waarop leuzen zijn bevestigd zijn verboden.

Nieuw voorstel op komst

Op 23 december maakte de gemeente bekend het eerste voorstel voor de komst van een azc, dat plek zou moeten bieden aan 1.500 asielzoekers, in te trekken. Dat betekent echter niet dat de gemeente nu tegen de komst van een azc is. Geldermalsen is van plan de komende tijd met een nieuw voorstel te komen. Er overheerst het gevoel dat er het nodige schortte aan de besluitvorming rond het azc.

Op dezelfde dag werden de laatste vijf mannen die waren opgepakt tijdens de rellen vrijgelaten. De rechtbank zag geen reden hen langer vast te houden. De mannen staan wel nog onder verdenking en kunnen dus nog gestraft worden voor openbare geweldpleging.