FIOD pakt tien man op in omvangrijke bitcoinzaak

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft dinsdag tien mensen aangehouden in het kader van een groot internationaal onderzoek naar bitcoins. Dat maakte het OM bekend.

De fiscale recherche doorzocht vijftien adressen in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Schiedam, Den Haag en Putten. Er werden tien mensen aangehouden, allen twintigers met de Nederlandse nationaliteit. Een van de hoofdverdachten komt oorspronkelijk uit Litouwen, een aantal anderen uit Marokko. Onder de verdachten bevinden zich zowel criminele handelaren als bitcoincashers, mensen die in ruil voor geld bitcoins op hun rekening laten zetten en dat bedrag vervolgens pinnen zodat de bitcoins (virtueel geld) worden omgezet in contant geld.

De bitcoincashers worden gezien als hoofdverdachten. Alle tien verdachten worden verdacht van witwassen. Bij de huiszoekingen werden ook grondstoffen aangetroffen voor het maken van xtc. Er is ook beslag gelegd op luxe voertuigen, contant geld en bankrekeningen.

Na rechtshulpverzoeken aan de Verenigde Staten, Australië, Litouwen en Marokko is ook beslag gelegd op bitcoinaccounts.

De zaak kwam aan het rollen toen banken meldden dat er grote geldbedragen werden gestort op een bankrekening, die vervolgens snel werden gepind.