Europese kandidaat wil één WK in vele landen

Gianni Infantino voelt er wel iets voor om een WK voetbal te verspreiden over meerdere landen. Niet één of twee organisatoren, zoals in 2002 Japan en Zuid-Korea, maar een hele regio moet volgens de kandidaat-voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA de kans krijgen WK-wedstrijden te huisvesten. Zoals het EK in 2020, dat over dertien Europese landen verspreid is.

„De FIFA zou die mogelijkheid moeten onderzoeken”, schrijft de Zwitser in zijn dinsdag gepubliceerde manifest, waarmee hij de 209 landen van de FIFA wil overtuigen op hem te stemmen. Hervormingsplannen van de FIFA, die nog aangenomen moeten worden, voorzien al in uitbreiding van het aantal deelnemers naar veertig (nu: 32).

Infantino (45) is naar voren geschoven door Europese bond UEFA, waar hij werkt als secretaris-generaal onder voorzitter Michel Platini. De Fransman wilde zelf voor het voorzitterschap van de FIFA gaan, maar een schorsing vanwege frauduleuze handelingen houdt dat tegen. Infantino neemt het bij de verkiezing op 26 februari op tegen vier andere kandidaten: prins Ali bin Al-Hussein, Tokyo Sexwale, sjeik Salman bin Ebrahim al Khalifa en Jérôme Champagne.

De Zwitser pleit verder voor meer technologische hulpmiddelen in het voetbal en een transparant transfersysteem De Duitse bond DFB liet doorschemeren op Infantino te gaan stemmen. De KNVB heeft zich nog niet uitgesproken. (ANP)