En dan nu aan het werk. Maar waar?

Je eigen bedrijf oprichten, werken bij een start-up, of de baan bij die multinational. Wat is de beste keuze? Drie starters vertellen over de voor- en nadelen.

Illustratie Marike Knaapen

Hoeveel er ook over hippe start-ups gesproken wordt, ondernemerschap is zeker niet voor iedereen een droom. Dat bleek vorige maand ook uit een vragenlijst van Harvard University en The Washington Post.

Zij ondervroegen zo’n tweeduizend 18- tot 29-jarigen, de ‘millennials’. Conclusie: die hoeven niet zo nodig de nieuwe Mark Zuckerberg te zijn. Slechts 31 procent van hen zei dat het beginnen van een bedrijf een wens was. 53 procent had een andere ambitie: een goede baan bij een gevestigd bedrijf.

Ook een onderzoek van Cornell University deze zomer, onder van 39 topuniversiteiten in de Verenigde Staten, liet zien dat maar 11 procent van de ruim vierduizend ondervraagde PHD-kandidaten een ‘oprichter’ wilde zijn. 46 procent wilde wel eventueel bij een start-up in dienst komen.

Waarom zou je willen werken bij een start-up of juist bij een multinational? Drie starters vertellen over hun keuze.