Een heel moeilijke dag voor minister Ard van der Steur

Het debat van de dag

Wie heeft er gelekt? De vraag wie er heeft gelakt is vandaag zeker zo belangrijk op het Binnenhof.

Steun uit onverwachte hoek

Aanhangers van complottheorieën zien hun gelijk woensdag bevestigd op het Binnenhof: minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) wordt uit de wind gehouden door de onderzoekscommissie-‘stiekem’. Als de buzz in de Tweede Kamer nog volop gaat over welke fractievoorzitters er lekten uit overleg over de geheime diensten, moet Van der Steur zich woensdagmiddag verantwoorden over zijn behandeling van professor George Maat. Sommige Kamerleden zullen er alles aan doen om Van der Steur alsnog een heel moeilijke dag te bezorgen.

Tien maanden, drie affaires

Na het vertrek van Wilma Mansveld (PvdA) als staatssecretaris voor Spoor concurreert alleen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) nog met Van der Steur om de trofee voor de meest controversiële bewindspersoon. Van der Steur is kwetsbaarder – mede omdat de politie sinds 2010 onder Justitie valt in plaats van onder Binnenlandse Zaken. Bovendien volgde hij nog maar tien maanden geleden Ivo Opstelten op om voor een ‘cultuurverandering’ te zorgen. In plaats daarvan is hij druk met het herstellen van eigen fouten. Na gedoe met foto’s van Volkert van der G. en de Teeven-deal, waren er vorige week excuses aan forensisch antropoloog Maat. Eerder had Van der Steur het „buitengewoon ongepast en smakeloos” genoemd dat Maat in een lezing foto’s had getoond van slachtoffers van de MH17-ramp.

Wie heeft er gelakt?

De voornaamste vraag die de Tweede Kamer na dit ‘sorry’ nog heeft voor Van der Steur is: wie heeft er gelakt? Maat kreeg na negen maanden eerherstel door zelf een politieonderzoek openbaar te maken dat hem vrijpleitte. Eerder waren daarin cruciale passages zwartgemaakt voordat de Kamer het kreeg. Het debat zal zich toespitsen op de vraag wie dat heeft gedaan: alleen de politie of ook ambtenaren op Van der Steurs ministerie. En vooral: was dat in opdracht of met medeweten van de minister? Ook over de discrepantie tussen de toon van het onderzoek en die van de veel kritischer brief van politiechef Gerard Bouman wil de Kamer meer weten. Van der Steur houdt steun van de coalitie, maar de incidenten stapelen zich op.

Volgende kwestie

George Maat zelf heeft zijn aandacht alweer verlegd: hij heeft een klacht ingediend tegen RTL Nieuws, dat zijn uitspraken uit een volgens hem besloten collegezaal openbaarde. Daarvoor hoeft Van der Steur zich dan weer níét te verantwoorden.