Een dakloze op je oprijlaan

Wanneer toneelschrijver Alan Bennett in de jaren zeventig naar de Londense wijk Camden verhuist, krijgt hij buren die wat snobistisch zijn, maar ook compassie hebben voor de zwakkeren van de samenleving. Dus tolereren ze de oude, eigenzinnige, dakloze dame die haar gammele busje in de straat parkeert. Als de parkeerregels strenger worden, vraagt zij of haar felgekleurde bus vol rommel op Bennetts ongebruikte oprit mag staan, om daar vervolgens vijftien jaar te blijven. Ze moppert er flink op los, gebruikt om de haverklap zijn wc en is ondankbaar als iemand haar helpt.

De vraag waarom hij het (zo lang) toelaat, vormt de kern van het amusante en zeer Britse The Lady in the Van, naar een toneelstuk van Bennett. Het antwoord is meerduidig, maar het heeft voor een deel te maken met zijn lang weggestopte geaardheid en de ingewikkelde relatie tot zijn passief-agressieve moeder. Daarnaast is The Lady in the Van het portret van een verwarde vrouw die weliswaar uitstekend haar eigen boontjes kan doppen, maar tegelijkertijd worstelt met haar eigen demonen. De redenen waarom ze een zwervend bestaan leidt, zijn aangrijpend. Toch is het een prettig lichte film, met heel veel dank aan de geweldig acterende Maggie Smith (1934).