We Come as Friends

De Oostenrijkse documentairemaker Hubert Sauper is bekend van de Oscargenomineerde documentaire Darwin’s Nightmare uit 2004. Zijn nieuwe film stond deze keer op de shortlist van de Oscars, maar zat niet bij de uiteindelijke genomineerden. Sauper richt zich in We Come as Friends op Zuid-Soedan en het moderne neokolonialisme. Het land werd onafhankelijk op 9 juli 2011, na een lange stammenstrijd die meer dan twee miljoen mensen het leven heeft gekost. De regisseur werkte zes jaar aan de film. In een zelfgebouwd vliegtuigje, gemaakt van tin en canvas, vloog hij naar het ontoegankelijke land. Na de onafhankelijkheid werd meer dan tien procent van het land aan investeerders uit het buitenland verkocht. Chinezen exploiteren de mijnen en dumpen hun afval net buiten hun moderne compounds. Texaanse oliebaronnen sluiten langlopende pachtcontracten af en witte christelijke missionarissen doen alsof de prekoloniale dagen terug zijn. Sauper bezocht Zuid-Soedan in een turbulente periode, ten tijde van het referendum dat de definitieve scheiding met Zuid-Soedan ten gevolge had. Zijn bevindingen zijn niet hoopgevend.