Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Ziengs nieuwe eigenaar van winkelketen Scapino

Ziengs wordt de nieuwe eigenaar van schoenenwinkelketen Scapino. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft daar dinsdagavond in een spoedzitting voorlopige toestemming voor gegeven. Dat meldt de NOS.

Ziengs heeft nu 70 winkels in Nederland. De verwachting is dat de schoenenketen de meeste van de 200 Scapino-winkels open zal houden.

De ACM heeft laten weten dat Ziengs aannemelijk heeft gemaakt dat er haast is bij de doorstart, onder andere om de voorraden in de winkels op peil te kunnen houden.

Scapino is onderdeel van Macintosh dat in december 2015 failliet ging. Over de toekomst van de overige Nederlandse schoenenketens van Macintosh - Dolcis, Manfield en Invito - is nog geen duidelijkheid.

Kabinet negeert prognose van 90.000 asielzoekers in 2016

In november 2015 hebben ambtenaren aan het kabinet laten weten dat ze verwachten dat er in 2016 zo’n 90.000 asielzoekers naar Nederland komen. Dat meldt Nieuwsuur.

De prognose werd volgens het actualiteitenprogramma opzettelijk door het kabinet genegeerd. Daar zou een politieke reden voor geweest: met name regeringspartij VVD zou het een onaanvaardbaar hoog getal gevonden hebben.

Het kabinet gaat nog steeds uit van zo’n 58.000 asielzoekers die in 2016 naar Nederland komen. Dat is hetzelfde aantal dat in 2015 naar ons land kwam. Herbert Raat, VVD-wethouder in Amstelveen, is bang dat gemeenten in de toekomst de toestroom niet meer aankunnen. Raat waarschuwt dat dit nadelige gevolgen kan hebben:

“Als woningen en onderwijs beheerst worden door mensen die hier naartoe komen en er geen aandacht meer is voor mensen die hier al wonen, raakt de balans kwijt”

De wethouder hoopt dat Nederland als tijdelijk EU-voorzitter “met de vuist op tafel kan slaan” en roept premier Rutte op “dapper” te zijn. Oppositiepartijen D66 en CDA willen opheldering over de kwestie.

Unilever voor het eerst meer waard dan Shell

Shell is niet langer het grootste beursbedrijf van Nederland. Bij het sluiten van de Amsterdamse beurs is Unilever voor het eerst in de geschiedenis van het Damrak over de beurswaarde van Shell heen gegaan. Dat schrijft Het Financieel Dagblad.

De aandelen Shell waren in totaal 114,2 miljard euro waard, die van Unilever 115,1 miljard euro. Shell heeft flink te lijden onder de scherp gedaalde olieprijs. Afgelopen week zakte de prijs van een vat ruwe Brent-olie onder de 30 Amerikaanse dollar, het laagste niveau in twaalf jaar.

Hierdoor komt Shell’s overname van het Britse gasbedrijf BG Group in gevaar, wat beurshandelaren nerveus maakt. De verwachting is dat de olieprijs dit jaar nog verder zal dalen. Unilever publiceerde dinsdag positieve jaarcijfers, waardoor de waarde van een aandeel van de levensmiddelengigant met 3 procent omhoog ging.