Opinie

De Thuiskok: Zuurkoolschotels

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Er bestaat in de wereld een tweedeling tussen mensen die wél en mensen die niet van zuurkool houden. Vroeger bij mijn ouders thuis was die scheidslijn helaas aanwezig, waardoor zuurkool niet vaak op tafel stond. En dat terwijl mijn moeders zuurkoolschotel de lekkerste ter wereld is: rul gehakt met nasikruiden, kook intussen de zuurkool en maak een aardappelpuree. Doe dan eerst het gehakt, dan de zuurkool en dan de puree in lagen in een ovenschotel. Wat paneermeel met een paar klontjes boter er overheen, 20 minuten in de oven op 180 graden en klaar is Kees.

In het boek Familierecepten behandelt Felix Wilbrink maar liefst vier zuurkoolschotels. Dit recept is met slagerskarbonades - niet de duurste, wel de lekkerste die je kunt krijgen. Vraag ernaar bij je slager.

Smeer de karbonades in met mosterd of mosterdpoeder en een beetje zout. Je bakt ze mooi bruin in een klein beetje boter. Haal ze even uit de pan en doe daar wat meer boter in. Nu knoflook, ui, rozemarijn en de zuurkool erbij. Goed omscheppen en minstens 4 minuten goed bakken. Dan giet je de appelsap bij de zuurkool en breng het aan de kook. Leg de karbonades erop. Heel laag vuur en laat alles in een half uur lekker gaar worden. Serveer er een beetje puree er naast, maar stamp het niet door elkaar. Dat is zonde.