De smart kijker is een zwartkijker

Netflix verbiedt niet-Amerikanen toegang tot de Netflix-bibliotheek in de VS. Die is met 6.000 titels veel groter dan in Nederland (2.000 titels).

Op de tv ben ik uitgekeken – geen zin meer in meningen over meningen over meningen. Mijn dagelijkse dosis dom vermaak haal ik bij Modern Family op Netflix. 21 minuten hilariteit rondom de familie van Ed O’Neill (Al Bundy, weet u wel). Het is een mix van Married with Children, The Office en Will & Grace. De perfecte kijksnack; drie afleveringen achter elkaar is net genoeg om met z’n tweeën één fles wijn soldaat te maken. Zo gaat dat in onze moderne familie.

We bingen razendsnel door de vijf seizoenen Modern Family die Netflix in Nederland aanbiedt. Geen nood, want dankzij Smartflix (voor Windows en Mac) en de site Flixsearch.io weet ik dat Netflix het zesde seizoen al wel vertoont in Denemarken.

Hvorfor Danmark? Het aanbod van Netflix verschilt per land. Zoals de regels van Hollywood het voorschrijven zijn licenties voor tv- en filmproducties geografisch beperkt, ook bij Netflix. Smartflix brengt echter al het Netflix-aanbod samen – zo zie je in één oogopslag wat er momenteel in de Netflix-bibliotheek in de VS staat. Die is met 6.000 titels veel groter dan in Nederland (2.000 titels).

Via een VPN-dienst krijg je toegang tot de Netflix-voorraad in alle regio’s. Je doet dan alsof je via een andere computer inlogt. Netflix liet dit omweggetje oogluikend toe, maar gaat slimme grijskijkers nu blokkeren. Dat heeft ermee te maken dat Netflix uitbreidt naar 190 landen. De licentiedeals vereisen betere regiobescherming en smart kijkers worden dus zwartkijkers.

Netflix laat zich er niet uit over hoeveel er titels er precies te bekijken zijn of wanneer licenties aflopen. Dat doet afbreuk aan de on demand-illusie dat alles, altijd beschikbaar is.

Netflix wil liever niet dat je zelf zoekt naar titels, maar vertrouwt op de Netflix-filters. Uit je eigen kijkgedrag en beoordelingen destilleert Netflix persoonlijke kijksuggesties – tv op maat. Als de keuze beperkt is tot tweeduizend titels lijkt dat maatpak al snel op confectie.

Om te concurreren met HBO en Amazon legt Netflix de nadruk meer op eigen kwaliteitsseries. De Netflix Originals zijn wereldwijd beschikbaar en worden aangeprezen in het beginmenu van elke Netflix-app – of je nu in Denemarken, Duitsland of Jamaica woont.

Wat je kijkgedrag of persoonlijke tv-smaak ook is, aan Narcos, House of Cards of Orange is the New Black valt als Netflix-klant moeilijk te ontsnappen. Zo begint Netflix meer op een ouderwetse betaalzender te lijken, waarbij je alleen het kijktijdstip zelf kunt bepalen.

Is dat erg? Nee hoor. Maar mijn voorraad niet bekeken Modern Family-afleveringen is wel bijna uitgeput. Dat wordt dus illegaal downloaden, of verhuizen naar Denemarken.