In beeld

De poëtische buitenwijken van Parijs

Ze hadden de toekomst, nu zijn ze een herinnering aan een vervlogen ideaal. De Grands Ensembles, de naoorlogse woningbouwprojecten die in heel Europa werden gebouwd als antwoord op de huizencrisis en grootschalige migratie naar steden. Fotograaf Laurent Kronental legde de woningcomplexen rondom Parijs vast. Hoofdpersonen: de bejaarde bewoners.

Souvenir d'un Futur, heet de serie van Kronental. Gedurende vier jaar bezocht hij de wooncomplexen en diens bewoners. (Les Orgues de Flandre, 19e arrondissement Paris, 2014.)
Foto Laurent Kronental
Wooncomplexen die in de publieke opinie al zijn afgeschreven en in de media worden gestigmatiseerd, vindt Kronentahl. (Nicole, 73, Cité Curial-Cambrai, 19e arrondissement Paris, 2015)
Foto Laurent Kronental
Onterecht, wil hij met deze fotoserie zeggen. Hij roemt de ambitieuze en tegelijkertijd vervlogen moderniteit die uit de complexen spreekt. (Jean, 89, Puteaux-La Défense, 2011)
Foto Laurent Kronental
Waarom Kronental ervoor koos oudere bewoners vast te leggen? Volgens de fotograaf zijn zij het geheugen van de buurten. (Lucien, 84, Les Espaces d'Abraxas, Noisy-le-Grand, 2014)
Foto Laurent Kronental
Urban veterans, noemt hij ze dan ook. (Jacques, 82, Le Viaduc et les Arcades du Lac, Montigny-le-Bretonneux, 2015)
Foto Laurent Kronental
De fotoserie is "a means to reveal the poetry of aging environments slowly vanishing, and with them, the memory of modernist utopia." (Joseph, 88, Les Espaces d'Abraxas, Noisy-le-Grand, 2014)
Foto Laurent Kronental
Niet alleen Kronental is gefascineerd door de naoorlogse complexen. Les Espaces d'Abraxas werd al twee keer gebruikt als filmdecor: voor Brazil (1985) en de laatste Hunger Games. (Joseph, 88, Les Espaces d'Abraxas, Noisy-le-Grand, 2014)
Foto Laurent Kronental
De serie van Kronental is nog tot 7 februari te bekijken in de Bibliothèque François Mitterrand in Parijs. (Josette, 90, Vision 80, Esplanade de La Défense, 2013)
Foto Laurent Kronental