De acteerelite in geploeterd

Onze man in Hollywood spreekt de oude Sylvester Stallone, Oscarkandidaat, underdog en gevoelsfavoriet.

Stiekem was Sylvester Stallone (69) bang. Bang om risico te nemen. Om terug te keren als Rocky Balboa. Om misschien wel af te gaan in Hollywood.

De jonge regisseur Ryan Coogler smeekte de oude acteur nog één keer – de zevende keer – de selfmade bokser en volksheld uit Philadelphia te vertolken. „Maar hij vroeg me om in mezelf af te dalen, naar een duistere plek”, zegt Stallone ons vlak voor het begin van prijzenseizoen in Hollywood. „Dat was nieuw voor mij.” Uiteindelijk was het Jennifer Flavin, zijn jonge derde vrouw, die Stallone een zetje af. Of eigenlijk: een ferme duw. „Wees niet zo’n lafaard”, zei ze. En ja, dát kon Rocky niet op zijn beloop laten.

Stallones gok met Googler en aanstormend acteertalent Michael B. Jordan is beloond: voor zijn bijrol van Rocky in Creed ontving Stallone een Golden Globe en op 28 februari kan hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol winnen. Tijdens het Golden Globe-gala klonk tussen de tipsy borrelpraat voor twee acteurs oprecht gejuich. Het in de balzaal van het Beverly Hilton-hotel verzamelde Hollywood was collectief blij toen Denzel Washington een oeuvreprijs won en Stallone, omringd door zijn vrouw en drie dochters, een trits ‘serieuze acteurs’ versloeg. Want dat Stallone nooit helemaal voor vol werd aangezien, neemt niet weg dat de ploeterende actieheld een gevoelsfavoriet is. Hollywood houdt van de underdog en al helemaal van een comeback. Na een reeks prullen van vechtfilms is het goed de gespierde Rambo-acteur weer in zijn element te zien, onder hoede van een vakkundig regisseur.

De eerste Rocky, geschreven door Stallone, won 39 jaar geleden drie Oscars: zelf greep hij naast de Oscar voor beste acteur. Nu belandt Stallone alsnog in een elitegroep: acteurs met twee nominaties voor dezelfde rol - Al Pacino (Michael Corleone), Peter O’Toole (Henry II), Bing Crosby (Charles O'Malley), Paul Newman (Eddie Felson) en Cate Blanchett (Elizabeth I).

Dat was de gok wel waard. Sinds kort heeft Stallone dus een motto: ‘sine metu’. Waarom Latijn? Geen idee, grijnst de acteur. Nou ja, het klonk minder afgezaagd dan ‘no fear’.