Dancebedrijf achter ID&T en Sensation lijkt gered

House

Op weg naar dominantie van de dancescene ging SFX bijna failliet. Nu is er een redder gevonden.

Foto ANP / Ferdy Damman
Foto ANP / Ferdy Damman

Het Amerikaanse dancebedrijf SFX maakt waarschijnlijk een doorstart. Tot vorige week werd er nog volop gespeculeerd over een naderend faillissement van het moederbedrijf van Nederlandse festivals als Mysteryland, Sensation en Awakenings. Maar het bedrijf van miljardair Robert Sillerman (68) is door een nieuwe investeerder gered.

Een durfkapitalist met wie het eerder samenwerkte heeft SFX 20 miljoen werkkapitaal geleend om operationele kosten voor de Nederlandse dochters te dekken en schuldeisers te betalen.

Het bedrijf overweegt verschillende opties voor herstructurering waaronder een zogeheten ‘Chapter 11’ procedure zegt de Nederlandse operationeel directeur Ritty van Straalen. Dan wordt er een akkoord gesloten met de belangrijkste schuldeisers en verleent de Amerikaanse rechter SFX uitstel van betaling.

Overnamehausse

Het dancebedrijf zit al maanden in zwaar weer. Met een openingskoers van 12 dollar per aandeel werd het in oktober 2013 bij de beursgang nog gewaardeerd op een miljard dollar.

Met de 260 miljoen dollar die SFX toen ophaalde ging Sillerman in 2013 en 2014 op overnamepad in de wereld van ‘Electronic Dance Music’ – de stadionhouse die nu populair is in de VS. Doel: de grootste dancefestivalorganisator ter wereld worden. SFX nam onder meer de succesvolle Nederlandse bedrijven ID&T en Awakenings over.

Waarschijnlijk groeide SFX te snel. Afgelopen week belandde de beurskoers op een dieptepunt van zeven dollarcent. Kredietbeoordelaar Moody’s twijfelde hardop of het nog wel goed zou komen met SFX.

De naam van de nieuwe investeerder wordt deze week bekendgemaakt. In het geval van een Chapter 11-procedure krijgt die een bijzondere positie. Hij mag de koers van het bedrijf meebepalen en wordt, na reorganisatie, als eerste terugbetaald uit de verkoopopbrengst van bedrijfsonderdelen.

Volgens een ingewijde zou de investeerder in dat geval de Europese bedrijfsonderdelen van SFX in onderpand krijgen. Waarschijnlijk verkoopt hij een deel van de Duitse en Nederlandse bedrijven door. Awakenings-oprichter Rocco Veenboer heeft al interesse getoond om ‘zijn’ technofestival terug te kopen.