Anti-IS-coalitie wil doorpakken - organiseert Defensietop

Voor het eerst komen over drie weken alle 26 ministers van Defensie van landen uit de anti-IS-coalitie plus Irak bijeen.

Hennis-Plasschaert ontmoet haar ambtgenoten in Parijs
Hennis-Plasschaert ontmoet haar ambtgenoten in Parijs Foto Jacky Naegelen / Reuters

De landen die in Syrië en Irak strijden tegen Islamitische Staat, moeten doorpakken nu de terreurbeweging is verzwakt. Daartoe komen over drie weken voor het eerst alle 26 ministers van Defensie van landen uit de anti-IS-coalitie plus Irak bijeen. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon woensdag bekendgemaakt na een minitop over IS in Parijs.

Twitter avatar PentagonPresSec Peter Cook #SecDef announces 1st ever meeting of defense ministers from all 26 counter-ISIL military coalition nations + Iraq in 3 weeks in Brussels

De Britse minister van Defensie Michael Fallon liet woensdag weten de luchtaanvallen tegen IS te hebben opgevoerd. Waar het aantal bombardementen tussen mei en oktober maandelijks rond de 29 lag, waren het er in december tachtig en in de eerste week van januari 31.

Fallon en zijn ambtgenoten in Parijs willen de strategie van de coalitie verleggen door de druk op IS-bolwerk Raqqa op te voeren en gerichter infrastructuur te vernietigen. Zo moet de communicatie en de bevoorrading worden bemoeilijkt.

Twitter avatar DeptofDefense U.S. Dept of Defense Today #SecDef Carter met with 6 key contributors to the counter-ISIL fight to discuss elements of military campaign https://t.co/u6dUozJi5V
Twitter avatar OIRSpox COL Steve Warren DAESH CASH: 47 @CJTFOIR strikes in Mosul this week, including another on a Daesh cash collection point. https://t.co/BXSqCCdRE6

Het overleg in Parijs was een initiatief van Frankrijk en de VS. De zeven Defensieministers die de kern vormen van de anti-IS-coalitie waren aanwezig, onder wie minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Ze sprak met haar Franse, Duitse, Australische, Italiaanse, Britse en Amerikaanse ambtgenoten over wat dit jaar de strategie wordt in de strijd tegen IS. De beweging - die in november aanslagen pleegde in Parijs - is in het defensief gedrongen, zegt Hennis in een verklaring.

“Nu is het zaak dat we doorpakken en de strop om de nek van ISIS verder aantrekken.”

Twitter avatar DeptofDefense U.S. Dept of Defense #SecDef: The lasting defeat of #ISIL must be a global undertaking, because it is a global threat

De top met alle ministers uit de anti-IS-coalitie moet plaatsvinden in Brussel.