Beurskoersen en olieprijs onderuit in de VS

Diverse indices stonden meer dan drie procent in de min. Reden is de dalende olieprijs.

Handelaren op de New York Stock Exchange.
Handelaren op de New York Stock Exchange. Foto Richard Drew / AP

De Dow Jones heeft woensdag het laagste punt bereikt in bijna twee jaar. De Amerikaanse aandelenindex stond om 18.50 uur (Nederlandse tijd) ruim 550 punten, of 3,4 procent, in de min. Nadien krabbelde de Dow weer enigszins op.

Volgens persbureau AP worden de kelderende koersen veroorzaakt doordat investeerders hun geld terugtrekken uit aandelen en investeren in obligaties. Met name olie- en gasbedrijven hebben daar last van: Chevron stond rond die tijd ongeveer 7,3 procent in de min. Geen enkel ander bedrijf in de Dow Jones index doet het zo slecht.

Aanleiding voor de dalende koersen is de lage olieprijs. Die is woensdag verder gedaald. Niet alleen de Dow Jones staat in het rood. Rond tien voor zeven stond de Standard & Poor’s 500 op 3,7 procent verlies en NASDAQ 3,4 procent.

Olie brengt nu nog geen 27 dollar per vat op. Verwacht wordt dat die prijs verder zakt. In de zomer van 2014 lag de prijs nog boven de honderd dollar. Ook het Nederlands-Britse Shell heeft daar last van. Het bedrijf legde afgelopen jaar een miljard dollar (omgerekend 920 miljoen euro) toe op de oliewinning, werd woensdag bekend. Hoewel de winst over het afgelopen jaar halveerde, is er nog altijd ruim 10 miljard dollar verdiend.