2015 verpulvert wereldwijd termperatuurrecord

Nog nooit was het zo warm als afgelopen jaar, zeggen NASA en NOAA.

Visualisatie van de wereldwijde temperatuurverschillen in 2015.
Visualisatie van de wereldwijde temperatuurverschillen in 2015. Foto NASA / AP

Afgelopen jaar was wereldwijd met afstand het warmste jaar in op zijn minst 135 jaar. Dat hebben NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) woensdag bekendgemaakt. Nog nooit sinds het begin van de metingen in 1880 was de gemiddelde temperatuur zo hoog als in 2015.

Het oude record van 2014 is verbroken met 0,13 graden Celsius. Dat verschil is uitzonderlijk groot: alleen in 1998 was de marge ten opzichte van het tot dan toe staande record groter. Volgens NASA past de hoge temperatuur in een jarenlange trend van stijgende temperaturen. NASA en de NOAA kwamen onafhankelijk van elkaar tot dezelfde conclusie, meldt de ruimtevaartorganisatie. Ook het Britse meteorologische instituut MET presenteerde woensdag recordcijfers over de wereldwijde temperatuur.

Sinds het begin van de metingen is de wereldwijde temperatuur met 1 graad toegenomen. Daarbij vond het grootste deel van de temperatuurstijging plaats in de laatste 35 jaar. Van de zestien warmste jaren gemeten sinds 1880, waren er vijftien na 2001. Waar dat aan ligt is volgens NASA duidelijk:

“De verandering is voornamelijk het gevolg van de toegenomen uitstoot van CO2 en andere menselijke emissies in de atmosfeer.”

Hoewel er sinds 1880 gegevens worden bijgehouden, zijn de meetlocaties en de meetmethoden in de loop der jaren veranderd. De gegevens zijn volgens NASA dus niet honderd procent accuraat. De organisatie schat met 94 procent zekerheid dat 2015 een recordjaar was. De jaarlijkse fluctuaties worden veroorzaakt door bijvoorbeeld temperatuurschommelingen door oceaanstromen, zoals El Niño. Toch noemt de NASA-baas Charles Bolden het een belangrijke waarneming:

“De bekendmaking van vandaag onderstreept niet alleen hoe belangrijk NASA’s observatieprogramma van de aarde is, het is ook een cruciaal meetpunt dat beleidsmakers moet aanzetten om in actie te komen en bewust te worden - dit is het het moment om op het gebied van van klimaat actie te ondernemen.”