Ziengs mag failliet Scapino overnemen

Het besluit van marktwaakhond ACM moet een snelle doorstart mogelijk maken.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Familiebedrijf Ziengs Schoenen wil Scapino overnemen van het failliete Macintosh. De overname is al goedgekeurd, bleek dinsdag uit het positieve spoedbesluit hierover van marktwaakhond ACM.

Met het spoedbesluit kunnen de activiteiten van Scapino worden voortgezet. “Hiermee wordt een snelle doorstart mogelijk waardoor een groot deel van de winkels van Scapino open kan blijven”, zegt ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn in een verklaring.

Definitief failliet

De aankondiging betekent dat Scapino terug in de handen komt van de oorspronkelijke oprichters. Het bedrijf werd in 1974 opgericht door Berend Ziengs uit Assen. Later namen twee van zijn zonen Scapino over en verkochten het in 1997 aan Vendex KBB.

Het is nog onduidelijk of Ziengs alle ruim 70 Scapino-vestigingen overneemt. Ziengs heeft 77 schoenenwinkels in Nederland, van Maastricht tot Dokkum.

Het moederbedrijf van Scapino en schoenenwinkelketens als Dolcis en Manfield, werd eind vorig jaar definitief failliet verklaard. De bewindvoerders en het bedrijf gingen op zoek naar mogelijkheden voor de toekomst, zoals verkoop van de onderneming, in delen of in zijn geheel. De 550 winkels van Macintosh blijven voorlopig open.