Wilders gaat stap verder: sluit mannen op in azc’s

Geert Wilders heeft een nieuw plan: mannelijke asielzoekers opsluiten. Discriminerend, oordeelt een hoogleraar.

Wilders staat de pers te woord in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat
Wilders staat de pers te woord in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Via een online video maakte PVV-leider Geert Wilders maandagavond zijn meest recente plan bekend: de overheid moet wat hem betreft voortaan mannelijke asielzoekers opsluiten in asielzoekerscentra. „Voor hen moeten de azc’s gesloten instellingen worden, zodat geen enkele mannelijke asielzoeker meer de straat op kan zodat onze vrouwen eindelijk worden beschermd.” Wilders zette het filmpje in het Nederlands en in het Engels online.

Het past in een serietje voorstellen die Wilders heeft gedaan sinds het geweld jegens vrouwen door migranten in Keulen tijdens de jaarwisseling. Vorige week stelde hij voor pepperspray in Nederland te legaliseren zodat vrouwen zichzelf kunnen beschermen – komend weekend deelt hij „verzetsspray” uit in Spijkenisse.   

Dit nieuwe plan gaat weer een stap verder. Het zijn „discriminerende uitlatingen”, zegt Rikki Holtmaat, hoogleraar non-discriminatie aan de Universiteit Leiden. „Wilders zet hiermee een hele categorie mensen als potentieel verdacht weg.”   

Aan asielzoekers kunnen soms eisen gesteld worden, zoals een meldplicht, maar dat is altijd functioneel en met de bedoeling om de asielaanvraag zo soepel mogelijk te laten verlopen. „Zulke regels moeten altijd proportioneel zijn. Dat is hierbij absoluut niet het geval. Hij zet een categorie mensen, namelijk mannen in asielzoekerscentra, weg als verdacht.” 

De hoogleraar trekt als illustratie de vergelijking met Ajaxfans. „Stel dat de overheid zegt: we nemen álle Ajaxfans op zondagmiddag gevangen, want het risico bestaat dat zij na de wedstrijd ruiten gaan ingooien of andere gewelddadigheden vertonen. Dat gaat net zo lijnrecht in tegen het principe dat er voor vrijheidsbeneming een concrete verdenking aanwezig moet zijn.”

De persvoorlichting van Wilders was vanochtend niet bereikbaar voor een toelichting hoe Wilders zijn voorstel concreet gaat proberen te bereiken. Tegen de NOS reageerde in elk geval coalitiepartij PvdA afwijzend: „Helaas blijft Wilders opnieuw hangen in een tirade die alleen maar bedoeld is om angst aan te jagen en verdeeldheid te zaaien”, zei asielwoordvoerder Attje Kuiken. Ook over het PVV-plan om pepperspray te legaliseren is bij de Tweede Kamer nog geen wetsvoorstel ingediend.