Nederlandse vrouwenploeg met pijn en moeite naar winst

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben ongeslagen de kwartfinales bereikt van het EK in Belgrado. Het laatste groepsduel, maandagmiddag tegen Griekenland, leverde verrassend veel hoofdbrekens op voor de ploeg van bondscoach Arno Havenga. Nederland keek de hele wedstrijd tegen een achterstand aan, maar won wel: 11-10.

Nederland was al zeker van de eerste plaats in de poule. Daardoor speelt de ploeg woensdag in de kwartfinale tegen Duitsland. Nederland, afgelopen zomer tweede op het WK in Kazan, wil zich rechtstreeks plaatsen voor de Spelen in Rio. Daarvoor zal de ploeg Europees kampioen moeten worden. Anders volgt in maart een herkansing op het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda.

Ondanks de zege was Havenga maandag niet te spreken over de prestatie van zijn speelsters. In de eerste vier duels in Belgrado hadden ze nog grote indruk gemaakt, vooral tegen de sterke teams van Hongarije (14-10) en Rusland (14-7). „We begonnen heel slecht, we waren niet scherp. Blijkbaar is het toch heel lastig om je op zo’n wedstrijd te focussen als het niks verandert in de poule.”

Griekenland nam brutaal een voorsprong (3-0) en hield stand tot in de laatste periode. Maar bij 10-6 ging het ineens lopen bij Nederland. In de slotminuut zorgde Maud Megens voor de eerste Nederlandse voorsprong – en die was meteen beslissend.

Havenga was niet bang dat de onverwachte hobbel consequenties heeft voor zijn team. „Deze ploeg gaat echt niet ineens twijfelen. Van Duitsland gaan we makkelijk winnen. En vanaf de halve finale zal de concentratie er wel zijn. Misschien is dit wel een wijze les. We vinden het allemaal heel goed wat we doen, en terecht, maar dit schudt je wel wakker. We moeten keihard werken om een goed resultaat te halen.”