VN: bijna 19.000 burgerdoden in Irak in twee jaar

IS zou ongeveer 3.500 mensen als slaaf houden, vooral yezidivrouwen en -kinderen.

Mensen dragen het lichaam van een slachtoffer van een explosie in Sadr City, dicht bij Bagdad.
Mensen dragen het lichaam van een slachtoffer van een explosie in Sadr City, dicht bij Bagdad. Foto Karim Kadim/AP

“Onthutsend”. Dat vinden de Verenigde Naties van het aanhoudende geweld tegen burgers in Irak, zoals uiteengezet in een nieuw rapport (pdf). Daarin staat dat tussen 1 januari 2014 en oktober 2015 minstens 18.802 burgers zijn gedood en 36.245 gewond zijn geraakt. 3,2 miljoen mensen zijn ontheemd, van wie meer dan een miljoen kinderen.

Van het totale aantal slachtoffers werden er minstens 3.855 gedood en raakten er 7.056 gewond tussen 1 mei en 31 oktober van het afgelopen jaar. Dit is de periode waar dit specifieke rapport over gaat. Volgens de VN kunnen de echte cijfers nog veel hoger zijn.

“De zogenoemde ‘Islamitische Staat in Irak en de Levant’ (ISIL, hier vaker IS, red.) blijft doorgaan met het plegen van systematisch en wijdverbreid geweld en schendingen van de mensen- en humanitaire rechten. Deze daden kunnen, in sommige gevallen, oorlogsdaden blijken, misdaden tegen de menselijkheid en mogelijk genocide.”

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (ONHCR) en de ondersteuningsmissie van de VN in Irak (UNAMI) stelden het rapport op. Het is voor een groot deel gebaseerd op getuigenissen, onder meer die van ontheemde mensen.

Slaven

IS zou ongeveer 3.500 mensen als slaaf houden, vooral yezidivrouwen en -kinderen. Nog eens 800 tot 900 kinderen zijn uit Mosul, de op een na grootste stad in Irak, voor religieuze en militaire training, staat in het rapport.