Grootste penthouse van Nederland voor 15 miljoen naar Amsterdamse horeca-tycoon

foto Christie's

De Amsterdamse horeca-tycoon Won Yip heeft het grootste en duurste penthouse van Nederland gekocht. Yip bezit straks de complete bovenste verdieping (à 1.440 vierkante meter) van de Pontsteiger-toren die wordt gebouwd aan het IJ bij de Houthavens. De verkoopprijs wordt niet bekend gemaakt. Maar makelaar Leslie de Ruiter van Christie's International Real Estate stelt dat Amsterdamse penthouses in deze categorie voor ongeveer 10.000 tot 11.000 euro per vierkante meter verkocht worden en dat dit hier niet anders is. Dat betekent een verkoopprijs van tussen de 14 en 15,8 miljoen euro. Volgens De Ruiter is de verkoop illustratief voor de gekte op de Amsterdamse woningmarkt, al lopen Londen (60.000 euro) en Monaco (85.000 euro) wel flink voor qua vierkante meterprijs voor penthouses. In Rotterdam kost een vierkante meter penthouse ‘maar’ 5.000 euro. Tot nog toe was het vorig jaar verkochte Rotterdamse ‘Madonna-penthouse’ (die bijnaam dankt het aan de vermoedelijke koper) nog ’s lands grootste met 750 m2. Yip bezit diverse horeca aan de Dam en zegt in een verklaring dat hij „verkocht” was toen hij de maquette zag op de rijkenbeurs Masters of LXRY. Yip gaat nu „rustig” met zijn vrouw de inrichting bespreken. „Je moet natuurlijk wel wat leuks doen met al die ruimte.”