Gerard T. hoort strafeis - volg de rechtszaak hier

NRC volgt de tweede zittingsdag van de ‘Utrechtse serieverkrachter’ vanuit de rechtszaal.

Protest tegen de serieverkrachter in een tunnel bij De Uithof, 2002.
Protest tegen de serieverkrachter in een tunnel bij De Uithof, 2002. Foto Bert Spiertz / Hollandse Hoogte

De vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter Gerard T. (52) krijgt dinsdag te horen welke straf het Openbaar Ministerie (OM) tegen hem eist. T. wordt vier verkrachtingen ten laste gelegd. Drie daarvan zijn gepleegd in september 1995 en de laatste in oktober 2001.

De slachtoffers waren vrouwen van respectievelijk 27, 16, 28 en 16 jaar oud. Er zijn veel meer zaken gelinkt aan de Utrechtse serieverkrachter, maar volgens het OM is alleen in deze vier zaken genoeg bewijs tegen hem.

De rechtbank in Utrecht heeft twee dagen uitgetrokken voor het doornemen van het strafdossier. Maandag was de eerste zittingsdag, toen gaf T. aan zich te beroepen op zijn zwijgrecht. Tijdens de inhoudelijke behandeling worden onder meer verklaringen van dna-deskundigen en slachtoffers behandeld, schrijft NRC-verslaggever Anne Vegterlo. Het vonnis volgt op 12 februari.

Werkwijze

De zaak draait om een reeks verkrachtingen in Utrecht in de periode 1995-1996. Zes jonge vrouwen werden verkracht in het bos- en weidegebied in de buurt van het universiteitscentrum De Uithof. De dader ging steeds hetzelfde te werk, schrijft Vegterlo in NRC:

De slachtoffers fietsten allemaal alleen door het donker en werden van achteren gegrepen door een man. Hij pakte ze bij hun haar of arm en dwong ze met hem mee te gaan de bosjes of een weiland in. “Stoppen bitch”, zei de man. En “Bek houden. Zie je dit? Ik heb een mes. Als je doet wat ik zeg, gebeurt er niks”.

Vegterlo volgt de tweede zittingsdag vanuit de rechtszaal. Volg de ontwikkelingen hieronder: