Surinaamse muzieklegende Max Nijman overleden

Nijman gold zowel in Nederland als in Suriname als muzikale grootheid onder het Surinaamse publiek.

Foto: Hans Thijs / Piano Piano! (Flickr)

De Surinaamse zanger Max Nijman is dinsdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, zo meldt persbureau ANP. Hij was bekend van hits als Ai Sranan, Adjosi en Iene Miene Mutte.

Nijman was al langere tijd ziek en overleed thuis in Leiderdorp. Hij begon zijn carrière als tiener in Paramaribo, waar hij het publiek in vervoering bracht met nummers van de Amerikaanse soulster Brook Benton. Later ging hij vooral in het Sranantongo zingen, onder meer over zijn moederland, zijn overleden moeder en het slavernijverleden.

Ai Sranan, Adjosi en Iene Miene Mutte zijn een aantal van zijn bekendste nummers. In 2012 nam Nijman vanwege gezondheidsproblemen afscheid van zijn publiek met een concert in Suriname. Dat werd rechtstreeks op tv uitgezonden en de zanger ontving een onderscheiding van president Desi Bouterse. (ANP)