‘Steeds meer vluchtelingen vertrekken vrijwillig’

In totaal werkten er in 2015 3.000 migranten mee aan hun vertrek. In 2014 waren dat er 2.269.

In december 2015 bereikte de uitstroom van vertrekkende vluchtelingen een hoogtepunt met 316.
In december 2015 bereikte de uitstroom van vertrekkende vluchtelingen een hoogtepunt met 316. Foto Arie Kievit / ANP

Steeds meer vluchtelingen vertrekken vrijwillig uit Nederland, omdat ze ontmoedigd zouden worden door de Nederlandse asielprocedure. Dat bevestigt een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), na berichtgeving van de Volkskrant.

image001
In december 2015 bereikte de uitstroom een hoogtepunt met 316 vluchtelingen die vertrokken. Wat volgens het IOM opvalt, is dat er zich opvallend veel Irakezen aanmelden voor vrijwillig vertrek: vorige maand 34.

In totaal werkten er in 2015 3.000 migranten mee aan hun vertrek. Ter vergelijking: in 2014 waren dat er 2.269. Het gaat om zowel vluchtelingen die net in Nederland zijn aangekomen als vluchtelingen of migranten die al jaren in Nederland verblijven. Toch valt de stijging relatief mee, omdat er ook meer vluchtelingen werden opgevangen vorig jaar: ruim 47 duizend tegen 25 duizend het jaar ervoor.

Trend

De IOM spreekt toch over een stijgende trend, zo zegt een woordvoerder van de organisatie in de Volkskrant:

“Onder de huidige hoge instroom van asielzoekers zijn er relatief veel die snel na aankomst kiezen voor vrijwillige terugkeer. Ze raken ontmoedigd omdat het lang duurt om asiel te krijgen en om hun familie over te laten komen.”

Zaterdag beroofde een Iraakse man in het asielzoekerscentrum in Alphen aan den Rijn zichzelf van het leven, naar verluidt omdat hij gefrustreerd was over de lange wachttijd voor zijn asielaanvraag. “Hij wilde terug naar zijn gezin in Irak, maar liep tegen allerlei muren op”, zei Akram Shawki van Stichting Hoop voor Vluchtelingen eerder tegen Omroep West.