‘Risico’s dollarkoers voor JSF moeten duidelijker’

De Rekenkamer wil dat minister Hennis-Plasschaert meer openheid geeft over wat de hoge dollarkoers voor de aanschaf van de JSF betekent.

Foto: Reuters

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) moet opener zijn over de risico’s die het JSF-project loopt door de hoge dollarkoers. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een rapport dat dinsdag verscheen.

Dat de dure dollar de prijs beïnvloedt van de 37 JSF-straaljagers die Nederland koopt, heeft Hennis bekendgemaakt. Een exacte berekening van de extra kosten schoof ze echter voor zich uit, omdat dit pas in de verre toekomst gevolgen zou hebben.

“Het is echter een onjuist idee dat het risico pas op termijn speelt”, schrijft de Rekenkamer. Al in deze kabinetsperiode moet een bedrag worden overgemaakt naar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin.

Gevolgen voor aantal JFS’s

De Rekenkamer wil dat Hennis nu laat weten of dit gevolgen kan hebben voor het aantal JSF’s dat wordt aangeschaft. Minder dan 37 zou niet werkbaar zijn, omdat er bij dit aantal al slechts vier kunnen worden ingezet in internationale missies.

Het kabinet besloot in 2013 definitief tot de aanschaf van de JSF, maar beperkte het budget daarvoor tot 4,5 miljard euro. Dat wordt wel geïndexeerd voor Nederlandse inflatie, maar niet voor de dollar. Meer mag de aanschaf van het gevechtsvliegtuig niet kosten, omdat het dan een onevenredig deel van de Defensiebegroting zou opeten. Daar waarschuwde de Rekenkamer eerder al voor.