Economie

Rijk worden met tech? Nu niet

Foto AFP

Dit is een stuk met veel beurskoersen. Dalende beurskoersen. Die neergaande lijnen zijn van techbedrijven - veelal jonge, veelbelovende, savy techbedrijven die onlangs naar de beurs gingen. Maar op de beurs blijken ze vervolgens toch niet zo veelbelovend als gedacht. Investeerders die hoopten te profiteren van de snelgroeiende bedrijven, zien de waarde van hun aandelen nu vaak tot onder de introductieprijs dalen.

Kijk bijvoorbeeld naar Fitbit, maker van wearables, dat juni 2015 naar de beurs ging.

Of Etsy, het eBay voor kunstige producten. Dat ging vorig jaar april naar de beurs.

En dan is er GoPro, dat juni 2014 zijn beursgang had.

Of Box.com, concurrent van Dropbox. Het ging vorig jaar januari naar de beurs.

Dan is er nog Square, de mobiele betalingsdienst waaraan Jack Dorsey, ook topman van Twitter, leiding geeft. Square ging afgelopen november naar de beurs.

Een nieuw product dat niet aanslaat, een mislukte presentatie, de concurrent die een patent aanvraagt: het heeft direct invloed op de aandelenkoers. Kijk bijvoorbeeld naar GoPro en Fitbit. Vorig jaar januari verkreeg Apple een patent op een eigen model voor een actiecamera. Daarop daalde de koers van GoPro - maker van actiecamera’s - meteen met 12 procent. Eind dit jaar kwam de tegenvallende verkoop van GoPro’s nieuwste actiecamera, de Hero4, er nog bovenop. De winstverwachting werd bijgesteld - en weer daalde de koers.

Fitbit maakt iets soortgelijks mee. Het bedrijf groeide snel met de verkoop van wearables: slimme armbandjes die gegevens verzamelen over je bewegings- of slaapgedrag. Maar nu gaat het zich ook op de markt van smartwatches begeven. Onlangs presenteerde het de Fitbit Blaze. En laat dat nou net het terrein van het grote Apple zijn.

Een IPO chill, noemt de Wall Street Journal (WSJ) het. In reactie op een tegenvallende IPO - beursintroductie - of dalende koers lijken andere techbedrijven te wachten met naar de beurs gaan. Dropbox bijvoorbeeld, en Spotify. Ook Uber en Airbnb halen hun geld (vooralsnog) liever op bij durfinvesteerders. Zolang dat genoeg geld oplevert om te kunnen blijven groeien is een beursnotering niet zo aantrekkelijk.

Dat resulteerde afgelopen jaar in het laagste aantal beursgangen van techbedrijven in zeven jaar, berekende WSJ. Nog geen 11 procent van de beursgangen in de VS was van een techbedrijf. En het was al geen goed jaar voor de beurs.