Longreads

Reconstructie: de moord op Litvinenko van minuut tot minuut

De vergiftigde Russische spion Aleksandr Litvinenko hielp op zijn sterfbed mee om zijn eigen moord op te lossen.

Een van de laatste foto's van Alexander Litvinenko. Drie dagen hierna overleed hij.
Een van de laatste foto's van Alexander Litvinenko. Drie dagen hierna overleed hij. AFP

In november 2006 werd de Russische spion Aleksandr Litvinenko vergiftigd met het radioactieve polonium. Litvinenko, die voor de Britse geheime dienst MI6 werkte, stond op dat moment op het punt om belastende verklaringen af te leggen tegen de Russische president Vladimir Poetin. De doodzieke Rus werd in zijn laatste dagen door de politie verhoord op de intensive care in een Londens ziekenhuis. De conclusies in het onderzoek naar de moord wordt deze week gepresenteerd.

The Guardian schreef op basis van transcripten van de verhoren een gedetailleerde reconstructie van de moord – die Litvinenko uiteindelijk deels zelf wist op te lossen. Luke Harding schreef de reconstructie van 6735 woorden, die je in ongeveer 35 minuten leest.

Twitter avatar gdnlongread The Long Read A preview of tomorrow’s Long Read by @lukeharding1968 https://t.co/cT4pA0MJWI

Aleksandr Litvinenko, als voormalig KGB-agent gespecialiseerd in het reconstrueren van situaties en het beschrijven van personen, neemt de agenten op zijn sterfbed mee terug in de tijd. Samen komen ze tot de conclusie wie zijn moordenaars moeten zijn en door wie ze zijn gestuurd. Volgens Litvinenko bestaat er geen twijfel over dat de hoogste baas van het Kremlin erachter zit, Poetin zelf.

De longread beschrijft verder van minuut tot minuut hoe de daders te werk gingen – het blijkt een vrij klunzige aangelegenheid te zijn geweest. De daders gingen er te gemakkelijk vanuit dat de zeldzame radioactieve stof polonium niet ontdekt zou worden en lieten een waar radioactief slagveld achter in het Milennium hotel.