Polen: Brusselse kritiek op beleid is onterecht

Volgens premier Beata Szydlo houdt Polen zich keurig aan de Europese regelgeving.

De Poolse premier Beata Szydlo tijdens het debat in het Europarlement.
De Poolse premier Beata Szydlo tijdens het debat in het Europarlement. Foto Vincent Kessler / Reuters

De Europese kritiek op het beleid van Polen is onterecht, omdat het land zich keurig aan de Brusselse regelgeving houdt. Dat stelt althans de Poolse premier Beata Szydlo, die dinsdagavond sprak tijdens een debat in het Europees Parlement. Volgens Szydlo wordt haar land “beschadigd” door de bemoeienis uit Brussel, zo meldt AP.

De kritiek op Polen richt zich met name op twee recente wetswijzigingen. De eerste heeft te maken met de staatmedia, waar regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) nu belangrijke benoemingen kan doen. Ernstiger nog vindt Brussel de nieuwe regels voor het Poolse Hooggerechtshof, waar PiS onlangs vijf (van de vijftien) opperrechters wist te benoemen.

Die veranderingen sluiten volgens Szydlo volledig aan bij “de Europese normen en op geen enkele wijze verschillen van de normen van andere lidstaten”, zo stelde ze dinsdagavond in het Europarlement in Straatsburg. Het recentelijk aangekondigde Europese onderzoek naar het beleid een bedreiging voor de westerse democratie, zo meent de Poolse premier.

EU-president Tusk tóch voor onderzoek

Voor verantwoordelijk eurocommissaris Frans Timmermans waren de wijzigingen vorige week aanleiding om het zogenaamde ‘rule of law’-mechanisme in werking te stellen tegen Polen. In de praktijk komt dat neer op een onderzoek, waarna Warschau eerst een ‘opinie’ en daarna een ‘aanbeveling’ uit Brussel krijgt.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, zelf een Pool, zei volgens ANP dat hij het onderzoek “volledig” steunt. Een dag eerder zei de EU-president nog “niet heel enthousiast” te zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zei eerder op de dag een “diepgaande analyse van de feiten” te steunen.