Oscars beloven diversiteit sneller aan te pakken

De voorzitter van de Academy, de organisatie achter de Oscars, heeft in een reactie verbetering beloofd: “Het is tijd voor grote veranderingen.”

Een witte bedoening, de lijst met genomineerde acteurs.
Een witte bedoening, de lijst met genomineerde acteurs. Foto Reuters

#Oscarssowhite was weer populair op Twitter dit jaar: wat zijn de genomineerden voor de belangrijkste filmprijzen toch weer wit. De voorzitter van de Academy, de organisatie achter de Oscars, heeft in een reactie verbetering beloofd: “Het is tijd voor grote veranderingen.”

Net als vorig jaar zijn alle acteurs die genomineerd zijn voor een Oscar wit. Het gebrek aan diversiteit onder de genomineerden leidt al langer tot frustraties en ophef, en de Academy heeft de afgelopen jaren ook stappen genomen om een diverser ledenbestand - zij zijn het die de stemmen uitbrengen die leiden tot de nominaties - te creëren. Maar, zegt voorzitter Cheryl Boone Isaacs, zelf Afro-Amerikaans in een verklaring: “De veranderingen komen niet zo snel als we zouden willen. We moeten meer doen en het sneller en beter doen.”

Isaacs zegt de manier waarop Academy-leden gezocht worden te zullen onderzoeken. “In de jaren 60 en 70 ging het om het zoeken naar jongere leden om relevant te blijven. In 2016 is het mandaat dat naar alle facetten wordt gekeken: sekse, ras, etniciteit en seksuele geaardheid.”

Twitter avatar TheAcademy The Academy A statement from Academy President Cheryl Boone Isaacs https://t.co/Nqhgc7sbqG

Boycot

De verklaring van Isaacs kwam maandag op de dag dat regisseur Spike Lee (Malcolm X, Do The Right Thing) en actrice Jada Pinkett-Smith zeiden de Oscar-uitreiking in februari te zullen boycotten vanwege het gebrek aan diversiteit. Pinkett-Smith is de vrouw van acteur Will Smith, die voor zijn rol in Concussion wel genomineerd was voor een Golden Globe, maar niet voor een Oscar.

#OscarsSoWhite… Again. I Would Like To Thank President Cheryl Boone Isaacs And The Board Of Governors Of The Academy Of Motion Pictures Arts And Sciences For Awarding Me an Honorary Oscar This Past November. I Am Most Appreciative. However My Wife, Mrs. Tonya Lewis Lee And I Will Not Be Attending The Oscar Ceremony This Coming February. We Cannot Support It And Mean No Disrespect To My Friends, Host Chris Rock and Producer Reggie Hudlin, President Isaacs And The Academy. But, How Is It Possible For The 2nd Consecutive Year All 20 Contenders Under The Actor Category Are White? And Let's Not Even Get Into The Other Branches. 40 White Actors In 2 Years And No Flava At All. We Can't Act?! WTF!! It's No Coincidence I'm Writing This As We Celebrate The 30th Anniversary Of Dr. Martin Luther King Jr's Birthday. Dr. King Said "There Comes A Time When One Must Take A Position That Is Neither Safe, Nor Politic, Nor Popular But He Must Take It Because Conscience Tells Him It's Right". For Too Many Years When The Oscars Nominations Are Revealed, My Office Phone Rings Off The Hook With The Media Asking Me My Opinion About The Lack Of African-Americans And This Year Was No Different. For Once, (Maybe) I Would Like The Media To Ask All The White Nominees And Studio Heads How They Feel About Another All White Ballot. If Someone Has Addressed This And I Missed It Then I Stand Mistaken. As I See It, The Academy Awards Is Not Where The "Real" Battle Is. It's In The Executive Office Of The Hollywood Studios And TV And Cable Networks. This Is Where The Gate Keepers Decide What Gets Made And What Gets Jettisoned To "Turnaround" Or Scrap Heap. This Is What's Important. The Gate Keepers. Those With "The Green Light" Vote. As The Great Actor Leslie Odom Jr. Sings And Dances In The Game Changing Broadway Musical HAMILTON, "I WANNA BE IN THE ROOM WHERE IT HAPPENS". People, The Truth Is We Ain't In Those Rooms And Until Minorities Are, The Oscar Nominees Will Remain Lilly White. (Cont'd)

Een foto die is geplaatst door Spike Lee (@officialspikelee) op

Wie dan genomineerd?

Onze filmrecensent Coen van Zwol schreef na de bekendmaking van de nominaties vorige week al over het gebrek aan diversiteit:

“Idris Elba, als warlord in Beasts of No Nation kanshebber voor beste bijrol, had als grote handicap dat zijn film op Netflix in première ging. Televisie dus: daar kijken de grijze bollen van The Academy nog op neer. Rap- en rasfilm Straight Outta Compton kreeg maar één nominatie, maar is ook geen sterke film, terwijl de genegeerde Will Smith (Concussion), Michael B. Jordan (Creed) en Samuel L. Jackson (The Hateful Eight) op zijn best outsiders waren. De hashtag #OscarSoWhite komt vast weer van stal, maar wat ditmaal mist is een serieus onderbedeelde zwarte issuefilm zoals Selma vorig jaar.”