Ook Bertens verliest eerste ronde Australian Open

Het verlies betekent dat er al na twee dagen geen Nederlanders meer actief zijn in het enkelspel.

Kiki Bertens (rechts) feliciteert Laura Siegemund met haar overwinning in de eerste ronde van de Australian Open.
Kiki Bertens (rechts) feliciteert Laura Siegemund met haar overwinning in de eerste ronde van de Australian Open. Foto Tyrone Siu/Reuters

Na Robin Haase en Thiemo de Bakker bij de mannen, heeft ook Kiki Bertens bij de vrouwen niet de tweede ronde van de Australian Open weten te halen. Bertens verloor in twee sets van de Duitse Laura Siegemund: 4-6, 5-7. Het betekent dat er al na twee dagen geen Nederlandse tennissers meer actief zijn in het enkelspel op de eerste grand slam van het jaar.

De 24-jarige nummer 95 van de wereld had volgens persbureau ANP geregeld moeite met haar service en sloeg veel dubbele fouten tegen de 27-jarige nummer 97:

“Ik probeerde juist te concentreren op mijn service. Daar hebben we veel op getraind de laatste weken en dat ging goed. Maar vandaag zaten de services er niet goed op. Ik sloeg ook veel minder aces. Ik raakte vandaag snel in paniek. Was de hele tijd aan het zoeken en wist niet meer wat ik moest doen.”

Bertens haalde vorig jaar de tweede ronde nog. Toen verloor ze kansloos (0-6, 3-6) van Eugenie Bouchard, toen als zevende geplaatst. Bertens speelt nog wel het dubbelspel met de Zweedse Johanna Larsson. In de eerste ronde zijn Svetlana Koeznetsova en Roberta Vinci de tegenstanders.

Haase en De Bakker

Haase en De Bakker kwamen namens de mannen maandag al in actie. Haase verloor verrassend in drie sets van de Bosnische qualifier en debutant Mirza Basic. De Bakker bood knap partij tegen de Kroaat Marin Cilic, oud-grandslamwinnaar en de nummer dertien van de wereld, maar verloor in vier sets.

Nadal al uitgeschakeld

Een grote verrassing op dag twee van het toernooi: de Spanjaard Rafael Nadal, als vijfde geplaatst, mag na één ronde alweer naar huis. Hij verloor in een marathonpartij van zijn landgenoot Fernando Verdasco: 6-7, 6-4, 6-3, 6-7, 6-2. De wedstrijd duurde 4 uur en 40 minuten.

De vormcrisis van Nadal, in ieder geval op grand slams, houdt dus aan. Sinds zijn winst op Roland Garros in 2014 kwam de veertienvoudig grandslamwinnaar niet verder meer dan een kwartfinale op een van de grote vier toernooien. Vorig jaar werd Nadal op Wimbledon al in de tweede ronde uitgeschakeld, op de US Open al in derde ronde. Vorig jaar haalde Nadal in Melbourne de kwartfinale.