OM eist 16 jaar cel tegen ‘Utrechtse serieverkrachter’

Tbs opleggen is wettelijk niet mogelijk omdat niet vastgesteld kan worden dat hij een ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling heeft.

Zestien jaar celstraf heeft het Openbaar Ministerie (OM) geëist tegen Gerard T. uit Nieuwegein, de man die ervan verdacht wordt de ‘Utrechtse serieverkrachter’ te zijn. Het vonnis volgt op 12 februari.

Het OM heeft bij de eis gelet op de ernst en aard van de feiten. Strafverzwarende omstandigheden als vastbinden, bijzonder geweld en meermaals verkracht. Ook is meegenomen dat de slachtoffers erg jong waren: T. (52) wordt vier verkrachtingen ten laste gelegd. De slachtoffers waren vrouwen van respectievelijk 27, 16, 28 en 16 jaar oud.

Daarnaast speelt volgens de officier van justitie ook mee dat T. geen inzicht geeft in wat er gebeurd is en geen spijt heeft betuigd:

“Ook is er behoefte aan preventie. Verdachte heeft meerdere malen gerecidiveerd en dit moet niet nog een keer gebeuren. Dat gevaar is er wel. Tbs opleggen is wettelijk niet mogelijk omdat niet vastgesteld kan worden dat hij een ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling heeft.”

Misbruikt

T. zei eerder dat hij “vanwege zijn jeugd” een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) heeft. Hij zou fysiek en seksueel misbruikt zijn door zijn moeder en alcoholverslaafde vader. Psychologen en psychiaters die hem onderzochten zeggen geen kenmerken van PTSS te zien. Observatoren van het Pieter Baan Centrum, waar T. onderzocht is, zeggen dat hij zijn PTSS “instrumenteel inzet”.


Vanuit de rechtbank deed Anne Vegterlo voor NRC verslag:

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Tweede zittingsdag van Utrechtse serieverkrachtingszaak. Vandaag requisitoir, eis en pleidooi. Ik volg wederom voor @nrc.
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Nu ht verhaal van de verdachte achterwege blijft, moeten we het doen met het verhaal van de slachtoffers en getuigen, aldus OvJ.
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Advocaat Krikke vindt dat het OM niet ontvankelijk moet worden verklaard. T. heeft van begin af aan geen eerlijk proces gehad, zegt Krikke.
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo De wens vd verdediging om de rechtmatigheid van de bewijsgaring te onderzoeken is door het OM bewust tegengewerkt, zegt Krikke.
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Als de rechtbank het OM wel ontvankelijk vindt, dan vraagt Krikke om vrijspraak.
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo De advocaten van T. vinden ook dat opleggen van tbs niet mogelijk is. En de rechter moet aandacht van media meewegen als ze tot straf komen.
Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo Rechter sluit de zaak af. “U hebt recht op het laatste woord”, zegt de rechter tegen T. “Ik beroep me op mijn zwijgrecht”, antwoordt hij.