Eerste azc-bijeenkomst Heesch ‘normaal verlopen’

In Ede wordt een informatieavond over de komst van asielzoekers wel geschrapt uit angst voor massale demonstraties.

Agenten van de mobiele eenheid posteren zich voor de ingang van het gemeentehuis in Heesch.
Agenten van de mobiele eenheid posteren zich voor de ingang van het gemeentehuis in Heesch. Foto Robert Vos / ANP

De eerste voorlichtingsavond over de komst van asielzoekers in het Brabantse Heesch is dinsdagavond zonder incidenten verlopen. Dat meldt het Brabants Dagblad. De bijeenkomst was vanwege de ongeregeldheden van maandagavond alleen toegankelijk voor inwoners van de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt. De gemeente nam verschillende veiligheidsmaatregelen om mensen “die op een niet-constructieve manier het gesprek aangaan” te weren.

Twitter avatar BDRvGemert Rob van Gemert Moorman: rustig verlopen infoavond in schril contrast met wat we gisteren hebben gezien in #Heesch #bd

Voor zover bekend kwamen de “oproerkraaiers” van maandagavond allemaal van buiten de gemeente, zei burgemeester Marieke Moorman. Dat de betoging zo uit de hand liep, noemde ze in een verklaring “weerzinwekkend”.

Burgemeester: in overleg blijven

In Heesch werd maandag door ongeveer duizend mensen gedemonstreerd tegen de plannen voor een asielzoekerscentrum. Na de demonstratie weigerde een groep betogers het plein bij het gemeentehuis te verlaten en gooiden ze met voorwerpen en vuurwerk naar de agenten van de mobiele eenheid (ME). Bij de ontruiming van het plein werden drie mensen aangehouden.

Burgemeester Moorman liet eerder dinsdag al weten dat ze het “grimmige verloop van de betoging” betreurde. Toch wil ze vooral in gesprek blijven met de inwoners die “in een constructieve sfeer” hun vragen willen stellen en zorgen willen uiten. Ze zegt daarover:

“Het beeld dat er nu ontstaan is, strookt op geen enkele manier met dat waar we in Heesch voor staan. Laten we dit vooral snel achter ons laten en verder gaan met het gesprek zoals wij dat hier in Heesch voeren, kritisch en met respect voor elkaars standpunten.”

Bijeenkomst in Ede geschrapt

De volgende bijeenkomst in Heesch vindt plaats op donderdagavond. Terwijl daar de informatieavonden doorgaan, is in Ede een vergelijkbare bijeenkomst geschrapt uit angst voor massale demonstraties. Dat besluit werd genomen nadat de politie signalen opving over plannen voor een massale betoging, zo meldt burgemeester Cees van der Knaap dinsdag. Bij die demonstratie zouden ook tegenstanders van buiten de gemeente komen.

In een verklaring op de gemeentewebsite zegt Van der Knaap dat de bijeenkomst wordt afgelast omdat hij de “veiligheid en openbare orde van inwoners” niet in gevaar wil brengen. Hij voegt toe:

“Ik heb een verantwoordelijkheid naar onze inwoners die oprecht met ons in gesprek willen. Ik wil niet dat een dergelijke bijeenkomst ontaardt op een manier zoals we op diverse plekken in het land hebben gezien.”

De gemeente Ede, waar ruim 110.000 mensen wonen, gaat nu op zoek naar een nieuwe manier om met de inwoners in gesprek te komen. Ede wil in totaal zo’n zeshonderd asielzoekers opvangen. Het voorstel is nu om die te verdelen over een aantal kleinere locaties in de gemeente.

Koning bezoekt centrum Ter Apel

Koning Willem-Alexander bracht dinsdag een bezoek aan het opvangcentrum in Ter Apel, waar de eerste opvang van asielzoekers wordt geregeld. Tijdens de rondleiding werd de Koning vergezeld door staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken, VVD), zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst in een verklaring weten. Hij werd daarbij voorgelicht over alle fases van de aanmelding.