Medecomponist en tekstschrijver van ‘Hotel California’

Glenn Frey 1948-2016

De gitarist en medecomponist van The Eagles nam het met Don Henley in zijn jonge jaren op tegen de wereld.

Glen Frey in 2008.
Glen Frey in 2008. Karl Walter/AFP

Glenn Frey was de tweede man van de legendarische popgroep The Eagles. In de schaduw van muzikale partner Don Henley zong hij hits als Take it easy, New kid in town en Heartache tonight. Frey, die maandag op 67-jarige leeftijd in New York overleed aan artritis en een longontsteking, was medecomponist en tekstschrijver van de Top 2000-klassieker Hotel California en scoorde solohits als The heat is on en You belong to the city.

In hun jonge jaren namen Glenn Frey en Don Henley het op tegen de wereld, met countryrock die ze persoonlijk bij de grote meester Gram Parsons hadden afgekeken en die ze miljoenen fans en dollars opleverde.

In 1970 begon de in Detroit geboren Glenn Lewis Frey in Los Angeles de groep Longbranch Pennywhistle naast John David Souther, met wie hij later de Eagles-nummers Best of my love en Heartache tonight zou schrijven.

Don Henley ontmoette hij in de fameuze club The Troubadour, bekend om de ‘Californische maffia’ van jonge en veelbelovende countryrockers die er rondhingen. Ze speelden voor het eerst samen in de begeleidingsband van Linda Ronstadt.

Frey ontdekte dat drummer Henley een geboren zanger was. Na Ronstadts album Silk Purse gingen ze door als The Eagles, die doorbraken met het conceptalbum Desperado (1973), vol songs over de ruige romantiek van het Wilde Westen. De groepsnaam werd gekozen omdat de adelaar symbool stond voor Amerikaanse mystiek en overlevingskracht. Nadat ze Gram Parsons en Gene Clarke kapot hadden zien gaan aan drank en drugs, besloten The Eagles dat succes hun eerste prioriteit moest zijn.

Tequila sunrise was Glenn Freys ode aan de benevelde Hollywoodcowboy die hij zelf uiteindelijk ook werd. Het stoomde The Eagles klaar voor het grootse drama van het liedje Hotel California, waarin Henley in de woorden van Frey zong dat „you can check out any time you like, but you can never leave”. Life in the fast lane handelde over de stroomversnelling waarin de band terecht was gekomen. Glenn Frey kreeg de inspiratie voor het lied tijdens een autorit met zijn drugsdealer.

Van het album Hotel California (1976) werden wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht. Van de opvolger hing zoveel af dat platenmaatschappij Warner de bandleden een miljoen dollar voorschot gaf om met een opvolger te komen. Het toepasselijk getitelde The Long Run verscheen pas in 1979 en werd een artistieke en commerciële teleurstelling. In het nummer Sad Café zong Glenn Frey over de romantiek van de beginjaren in The Troubadour, „a holy place protected by amazing grace”.

The Eagles werden gevangenen van hun eigen megasucces, met onderlinge ruzies die leidden tot de breuk in 1980. De hel zou moeten bevriezen om ze nog bij elkaar te laten komen, verklaarden Frey en Henley over hun onderlinge vetes. Pas bij de Hell Freezes Over-tournee in 1994 werden de zakelijke geschillen bijgelegd. Tussendoor maakte Glenn Frey het album The Allnighter en had hij solosucces met de filmsong The heat is on uit Beverly Hills Cop.

Glenn Frey kon het moeilijk verkroppen secondant te zijn naast Henley, die als reactie op de autobiografie van medebandlid Don Felder verklaarde dat de berichten over zijn dictatoriale status bij The Eagles zwaar overdreven waren.