Kijken (en luisteren): trio maakt muziek met steen

Benodigdheden: goed klinkende stenen, een aantal hamers en microfoons.

Screenshot van YouTube

Stenen zijn in onze omgeving een beetje zoals voeten zijn aan ons lichaam: belangrijk, maar we nemen ze ook voor lief. Toch zijn er mensen die de schoonheid ervan inzien. Neem de drie percussionisten in onderstaand filmpje, die op zoek gingen naar de klank van een keienpark in Pennsylvania.

Het drietal reisde naar Ringing Rocks Park nadat ze hadden gehoord over de akoestische eigenschappen van het veld vol resonante stenen dat erin ligt. De stenen klinken volgens hen net als metalen pijpen en hebben ieder hun eigen klank. Het trio, Square Peg Round Hole, zocht stenen uit die elkaar tonaal complementeren en begon, gewapend met zes hamers en acht microfoons, te oefenen. Het resultaat is hieronder te zien:

Naast rotsmuziek bestaat er ook keienkunst. De filmpjes van Michael Grab, die tijdelijke sculpturen maakt door op meesterlijke wijze stenen te stapelen, zijn honderdduizenden keren bekeken op YouTube.